7 gode råd: Gør frikadellen og dine andre yndlingsretter mere grønne

Spis de retter, som du elsker - men put lidt flere sunde grøntsager i.

Frikadeller kan sagtens indeholde ligeså mange gram grøntsager som kød, uden at det går ud over smagen. Og det gælder for mange retter. (© COLOURBOX)

Grøntsager er sunde, men vi spiser generelt for få af dem.

Faktisk siger hver ottende lavtuddannede dansker, at de spiser frugt og grøntsager sjældnere end tre gange om ugen.

En af dem er Palle fra tv-serien 'Rigtige mænd', som du kan se i denne video:

Få syv tricks til grønnere mad

Hvis du vil have flere grøntsager, så behøver du dog ikke kaste dig direkte ud i broccoli-salaten, hvis du ikke kan fordrage smagen.

Ernæringsekspert Marie Steenberger svarer på brevkassespørgsmål om mad på DR Lev Nu, og her er hendes gode råd til, hvordan du kan få flere grøntsager - helt uden at udskifte dine yndlingsretter som burger, frikadeller og pasta med kødsovs med grønne salater.

1) Skjul grøntsagerne i farsen

Når du laver fars til frikadeller eller lignende, så kan du rive grøntsager og tilsætte dem. Bruger du 500 gram kød til farsen, så kan du sagtens tilsætte 500 gram revne grøntsager som f.eks. gulerødder eller andre slags rodfrugter.

2) Sovsen kan også skjule grøntsager

Ved mange sammenkogte retter med sovs kan lave samme trick. Der kan let komme mange revne eller blendede grøntsager i boller med karry eller kødsovs til pasta.

3) Tag mere grønt tilbehør

Når du laver en sandwich eller en klassisk burger, så lad vær med at nøjes med et enkelt sølle salatblad. Prøv at se hvor meget tomat, agurk, avocado, peberfrugt eller lignende grøntsager, som du kan proppe i.

4) Pomfritter kan også være sunde

I stedet for købe frosne friturestegte pomfritter i supermarkedet, så lav dine egne sunde ovnbagte "pomfritter" af kartofler, gulerødder, rødbeder, persillerod eller andre rodfrugter.

5) Variér kartoffelmosen

Mange elsker deres kartoffelmos, og den kan også tilføjes flere slags rodfrugter. Gulerødder og andre moste rodfrugter blandet sammen med kartoffelmos kan give en dejlig sød smag.

6) Bag på den grønne måde

Når du bager kage eller boller, så er der også plads til grøntsager i dejen som f.eks. squash eller gulerødder. Det giver både en god smag og fugt, fylde, fibre og masser af vitaminer.

7) Den grønne smør

Prøv at bruge avocado i stedet for smør på rugbrødsmadder med kød, ost eller andet pålæg. På den måde sparer du på det mættede fedt til fordel for det sundere enkeltumættede fedt. Avocado mætter og stabiliserer dit blodsukker, så du ikke falder i sukkerfælden lige efter du har spist.