Ærter og bønner mætter mere end kød

Måltider baseret på bælgfrugter som ærter og bønner kan gøre det lettere at tabe sig, viser dansk forskning.

Står valget mellem kød eller bønner og ærter, så er det de grønne bælgfrugter, som du skal vælge for at blive mest mæt. (© ColourBox)

Ærter og bønner kan være et rigtigt godt alternativ til kød - og det er uanset, om du gerne vil tabe dig, få masser af proteiner til musklerne eller spise mere bæredygtigt.

Det viser et forskningsforsøg fra Københavns Universitet, som er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Food & Nutrition.

I studiet fik 43 unge mænd serveret tre forskellige måltider med krebinetter, og derefter blev mæthedsfornemmelse og flere andre ting målt.

Færre kalorier efter bønne-måltid

I det ene måltid bestod krebinetterne af kalv/svinekød med et højt protein-indhold, og i de to andre måltider bestod krebinetterne af bønner/ærter med henholdsvis et højt og et lavt protein-indhold.

Og det proteinrige måltid bestående af bønner og ærter fik forsøgspersonerne til at føle sig langt mere mætte, og i det efterfølgende måltid spiste de 12-13 procent færre kalorier i forhold til måltidet efter kød-krebinetterne.

- Vi går ud fra, at det hænger sammen med, at fiberindholdet er noget højere i krebinetterne lavet af bønner og ærter. Det følger jo naturligt med og har en effekt på mæthedsfølelsen, siger den hovedansvarlige for studiet, professor Anne Raben fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Proteiner er ikke altafgørende

Det mest overraskende ved forsøget er, at forsøgspersonerne blev lige så mætte af bønne/ærte-krebinetterne med lavt protein-indhold i forhold til kød-krebinetterne med højt protein-inhold.

- Det havde vi faktisk ikke forventet. Normalt siger man, at man skal spise mange proteiner, fordi de er meget mættende. Men vores studie tyder på, at fiberrige måltider er lige så mættende, selv om der er færre proteiner i, siger Anne Raben.

- Der skal flere studier til for at få det bekræftet, men måltider baseret på bælgfrugter som ærter og bønner kan danne basis for vægttab og bæredygtige spisevaner på samme tid.

Kødfrie dage er godt for krop og miljø

Mange eksperter har længe talt for, at vi skal skære lidt ned på kødet i vores mad - både fordi især rødt kød og forarbejdet kød er usundt i store mængder, og fordi kød er meget mere miljøbelastende end andet mad.

Og dette studie tilføjer altså endnu et argument, da måltider uden kød kan være mere mættende.

- Jeg ved godt, at folk kan være vanedyr, når det kommer til mad. Men det er værd at overveje at måske en eller to gange om ugen droppe kødet. Måltider med bælgfrugter som ærter og bønner er i hvert fald både sundere, billigere og mere bæredygtige, siger Anne Raben.