Anne Hjernøe: Jeg elsker salater!

En salat skal ikke kun mætte maven, men også smagsløg og sanser. Det siger tv-kok Anne Hjernøe, som elsker salater så meget, at hun har udgivet en ny kogebog om den sprøde ret.

(© JP/Politikens Forlag)

Sådan indleder tv-kok Anne Hjernøe sine nye kogebog ´Sunde salater’, som udkom tidligere på måneden og allerede ligger nummer et på bestsellerlisten.

Her er salater for hver en smag fra søde sommersalater med frugt og bær til sprøde kålsalater og mere eksotiske salater. Inspirationen til salaterne finder Anne på sine rejser og i det nordiske køkken.

En salat kan sagtens være et måltid i sig selv

Fælles for Annes salater er, at de ikke kun skal mætte maven, men også smagsløg og sanserne. Så du bliver ordentlig mæt.

For kender du ikke det med at gå på jagt i skufferne efter noget sødt eller salt, selvom du lige har spist en lækker salat?

- For at blive tilfredsstillet af et måltid skal du have de fem grundsmage surt, sødt, salt, bittert og umami på din talllerken. Samtidig skal et måltid indeholde forskellige konsistenser, dvs. noget blød, sprødt, frisk og knasende, fortæller Anne Hjernøe.

Det er opskrifterne i hendes nye bog også lavet ud fra, og derfor er flere af salaterne et måltid i sig selv, mens de mere lette salater kan spises som tilbehør.

Madglad ildsjæl

Anne Hjernøe er kendt fra programmerne Frilandshaven og AnneMad på DR. Hun er ikke uddannet kok, men har altid haft en passion for mad.

Lige nu er hun ved at lægge sidste hånd på en række programmer, hvor hun og journalist Anders Agger besøger tidligere danske landområder og præsenterer seerne for nye kulinariske og kulturelle oplevelser.

Derudover rejser hun land og rige rundt for at undervise mennesker, der laver mad til mange fx på hospitaler og i kantiner. Hun kommer også lige fra et besøg i en skolehave i Århus.

I det hele taget bruger hun en stor del af sin tid på frivilligt arbejde.

- Jeg er enormt privilegeret, og derfor vil jeg gerne give noget igen. Som kendt ansigt kan jeg få folk til at lytte og give dem inspiration til, hvordan de for eksempel får mere økologi ind i hverdagen eller involverer børnene i madlavningen, siger hun.

Facebook
Twitter