Anne Larsen fortryder ikke kødskylning for åben skærm

For 14 år siden skabte det et mindre ramaskrig, da kogebogsforfatteren Anne Larsen skyllede en portion hakket oksekød for åben skærm. Men jeg fortryder ikke, siger hun i dag.

I slutningen af 1990’erne blev kogebogsforfatteren Anne Larsen kendt som fedtets fjende nummer et. I ugeblade, aviser, bøger og på tv rådede hun danskerne til at droppe det mættede fedt og spare på kalorierne.

Men i dag er det især en episode, som mange danskere husker hende for.  Nemlig da hun i år 2000 i tv-programmet ”Max 30%” opfordrede danskerne til at skylle det hakkede kød under vandhanen for at vaske fedtet ud.

Det er nu 14 år siden, og mandag aften var Anne Larsen inviteret i Aftenshowet for at gense det gamle klip og fortælle, hvad det har betydet for hende.

Hvad tænker du, når du ser klippet?

- Der ryger en masse tanker igennem hovedet på mig. Jeg kan se, at jeg ikke var utilregnelig i gerningsøjeblikket, siger Anne Larsen med et smil.

- Og så griner jeg lidt af, at der bliver gjort så meget ud af selve kødskylningen. Man skulle jo tro, jeg havde opfundet en vaskemaskine til det. Men vi overrislede det blot med varmt vand.

Hvorfor blev kødet overrislet?

- For 14 år siden var pasta med kødsovs en af danskernes favoritretter. Men når man stod i supermarkedet ti minutter i lukketid, så var det ofte med den variant af hakket oksekød, der havde 18-22 procent fedt, eller 22 gram fedt per 100 gram. Til voksne mennesker beregner man 150 gram kød per portion, så det er altså 33 gram mættet fedt, som bliver i gryden, når man laver bolognese.

-  Det er en del mere mættet fedt, end forskerne anbefaler, forklarer Anne Larsen, der i udsendelsen således skyllede fedtet ud af kødet.

Hvad skete der, da det havde været vist på tv?

- Der rejste sig jo en folkebevægelse mod kødskylning, sige Anne Larsen med et grin.

- Jeg opdagede det ikke så meget i starten. Jeg er født i Vestjylland, og jeg er opdraget til, at man skal være flittig, passe sit arbejde og være ydmyg, når man træder ud på den offentlige scene. Så det var egentlig bare det, jeg gjorde. Jeg havde jo ikke begået en forbrydelse, som jeg skulle sige undskyld for.

Nogle danskere kalder kødskylningen hysterisk. Er det en reaktion, du har fået før?

- Ja, det er det. Min næste bog hedder ”Nydelseskuren”, og handler blandt andet om, at man skal holde sig fra alle former for fanatisme. Man skal bruge sin sunde fornuft. Og sund fornuft er nok ikke noget, der harmonerer med den ting, jeg gjorde der. 

Fortryder du, at du gjorde det?

- Der er mange, der håber, at jeg siger ja. Men det får du mig ikke til. For jeg ved, hvad det var, jeg gjorde; jeg visualiserede en teoretisk ting på tv. At det så kunne have været gjort mere elegant, at der kunne have været noget mere teori, er en anden ting. 

Anne Larsen skriver fortsat bøger, artikler og opskrifter. Og hun skyller ikke kød mere; hun køber magert kød i stedet.

Facebook
Twitter