Anne og Anders serverer kål, pølser og øl syd for den danske grænse

Kan man se på mad og kultur, at Sydslesvig engang var dansk? Tv-kok Anne Hjernøe og journalist Anders Agger har besøgt grænselandet for at finde svaret.

(© DR)

I programserien 'Anne og Anders på sporet af det tabte land' tager de to rejsevenner tv-kok Anne Hjernøe og journalist Anders Agger til fire tidligere danske landområder for at se, om de kan spore den danske indflydelse i områderne den dag i dag. 

I andet afsnit er Anne og Anders kørt over grænsen til Tyskland, nærmere bestemt Sydslesvig, som strækker sig fra den dansk-tyske grænse ned til Ejderen.

Her serverer Anne lokale retter fra området og finder tråde til dansk mad.

Så menuen kommer blandt andet til at bestå af gedigne retter som kålrabimos, mormors salat med bla. spidskål og røget svinenakke.

Imens undersøger Anders den særlige danske mindretalskultur.

Slaget lever stadig

Området har skiftet hænder flere gange gennem historien, men har været en del af Tyskland siden Slaget ved Dybbøl i 1864, hvor Danmark gik fra stormagt til lilleputnation. 

-Det er imponerende, at vi har været så store engang, at vi er gået helt ned til Ejderen, og henover en nat mistede vi så en tredjedel af vores land, siger Anders Agger med henvisning til slaget i 1864.

- Mens det er en fjern fortid for mange danskere, er den historie stadig meget nærværende dernede, fortæller han.

En særlig mindretalsfølelse

Det er nu 150 år siden, men det danske mindretal på cirka 50.000 kigger stadig mod nord. 

Børnene går i danske mindretalsskoler, folk går i danske kirker, spiser dansk mad og taler dansk, men slår også ubesværet over i tysk.

- Jeg oplevede, at folk identificerer sig med at være danske. Men samtidig er det også vigtig for dem at være en del af det danske mindretal. Vi mødte for eksempel et par, der havde boet i Danmark, men var flyttet tilbage til Sydslesvig for at holde fast i deres rødder, fortæller Anders Agger.

- Besøget har helt klart giver mig en større forståelse for, hvad der er sket i grænselandet, og hvorfor man rykker sammen i bussen, når man er et mindretal. Lige meget om man bor på den ene eller den anden side af grænsen.

Så er der serveret: Kålrabimos, kålpølse og røget svinenakke. Få endnu flere opskrifter og inspiration til dansk-tyske retter i Anne og Anders i grænselandet, DR2, kl. 20.00 (© DR)