Bag dine egne grove hveder

Groft er godt - også i hveder. Få inspiration til hvedeknopper med et twist.

Lune varme hveder hører store bededag til. Har du mod på at bage selv, så find opskriften i teksten herunder. (© COLOURBOX)

I morgen er det store bededag, og ifølge den gamle tradition skal vi spise lune hveder i aften - eller man kan vælge at bage dem i dag og spise dem i morgen!

Der var engang, hvor store bededag var meget hellig. Så hellig, at selv landets bagere holdt fri for at bede, som navnet antyder.

- Det var en ganske særlig helligdag, som er fastsat til den fjerde fredag efter påskedag og tre uger før pinse. Da påsken falder forskelligt fra år til år, så vil store bededag også altid ligge på forskellige tidspunkter, men altid på en fredag.

- Bagerne skulle også holde fri store bededag, Derfor bagte de hvedetvebakker aftenen før, som folk kunne købe dagen før og lune dagen efter, forklarer ekspert i egnsretter, Stig Lou Mortensen.

Nu med hvid hvede

Hvedeknopper indeholder, som navnet antyder, en del hvede - og smør - så sunde, kan man ikke ligefrem kalde dem. Men en hyggelig tradition er det jo.

I teksten herunder finder du en opskrift på hveder, der er lidt mere grove end normalt - opskriften indbefatter blandt andet hvid hvede.

- Hvid hvede er også fuldkornsmel. Hvid hvede indeholder nemlig alle skaldele og kim, og det er heri det "grove” består. Opskriften er et eksempel på, hvordan man kan tilsætte lidt fuldkorn til en klassisk opskrift, forklarer kampagneleder i Fuldkornspartnerskabet, Rikke Iben Ness.

Har du lyst til at kaste dig over hvedebagning, så har Fuldkornspartnerskabet udarbejdet en opskrift på hveder, der indeholder lidt mere gods end de gammelkendte af hvedemel, sukker og smør.

Fuldkornshveder (16 stk.):

  • 3 dl vand

  • 3 dl mælk

  • 20 g gær

  • 2 æg

  • 50 g sukker

  • 1 tsk. kardemomme

  • Ca. 525 g hvedemel

  • Ca. 525 g hvid hvedemel

  • 10 g salt

  • 50 g blødt smør

Sådan gør du:

Opløs gæren i en lille sjat vand. Tilsæt dernæst det resterende vand, mælk, æg, sukker og kardemomme og bland det godt. Tilsæt så salt, smør, 500 g hvedemel og 500 g hvid hvedemel. Rør ingredienserne sammen og ælt dejen i 6 minutter på køkkenbordet.

Tilsæt det sidste mel, hvis det er nødvendigt for at få en elastisk og smidig dej. Kom dejen tilbage i skålen og lade den hæve tildækket i to timer et lunt sted.

Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul dejen til en pølse og del den i 16 lige store stykker.

Form stykkerne til boller og placer dem med 3 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir.

Lad bollerne hæve tildækket 2 timer et lunt sted.

Bag hvederne ved 220 grader i 12-14 minutter.

Afkøl dem på en bagerist.

Lune - og lidt grovere - hveder. (© Fuldkornspartnerskabet)

Et par lune tips

Tip: Mangler du et lunt sted til at hæve dit brød, kan du tænde lampen i din ovn inden du går i gang med at lave dejen. Den vil skabe nok varme til at gøre ovnen lun.

Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler af.

Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, som arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Bag partnerskabet står Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder