Beboerne dyrker tomater på skraldeskuret

For tre år siden begyndte det med nogle få tomatplanter på cykelskuret - i dag er Tagtomat.dk et foregangsprojekt.

(© Mads Bo Lauritsen, Tagtomat.dk)

Det begyndte med en solrig plet ovenpå skraldeskurene i baggården. En af beboerne i bebyggelsen på Nørrebro fik den idé, at man skulle udnytte pladsen til at dyrke - for eksempel tomater.

Og hermed var første forsigtige spadestik til projekt Tagtomat.dk taget.

- Jeg er vokset op med forældre, der altid har dyrket deres egne tomater i drivhuset i haven, så for mig var det vigtigt at sætte fokus på, at selvom man bor i byen, så kan man faktisk godt dyrke grønt, forklarer den selvbestaltede tomatavler og initiativtager Mads Boserup Lauritsen.

Haven på skraldeskuret

Til en begyndelse var det bare for sjov, og Mads gik i krig under mottoet hellere tilgivelse end tilladelse - så han klippede pigtråden omkring taget på skuret ned og satte fem kasser på taget, hvor der blev sået tomat-frø.

Det er tre år siden - og i sommer stod der hele 35 kasser på taget fulde af både tomater, salat, bønner, kiwi og mange flere spændende afgrøder.

I mellemtiden har Mads Boserup Lauritsen og de cirka 15 familier fra hans baggård fået accepten fra gårdlauget og afholdt flere workshops for bydelens beboere støttet af Nørrebros Lokaludvalg med 10.000 kommunale kroner.

- Jeg mærker tydeligt interessen for at dyrke egne afgrøder i byen. Der er stadig skeptikere, men der er en bevægelse i gang, en masse ildsjæle, der arbejder på at gøre byerne til et grønnere sted at være og leve i, forklarer Mads Boserup Lauritsen.

- Og jeg vil rigtig gerne være med til at udbrede budskabet om, at hvis man bruger bare en halv time om ugen på at dyrke grønt i baggården eller på altanen, så får man adgang til et godt supplement til det frugt og grønt, man køber, og fællesskabet omkring dét at dyrke afgrøderne giver glæde blandt beboerne.

Tomaterne manglede kalk

I sommer oplevede de københavnske tagtomatavlere, at deres tomater fik en sygdom, der hedder griffelråd.

- Men så lærte vi, at det var fordi jorden manglede kalk. Vi er jo ikke professionelle, så vi eksperimenterer hele tiden og får bla. god hjælp fra foreningen Praktisk Økologi, fortæller Mads Boserup Lauritsen, der er arkitekt i sit professionelle liv - afgrøderne i baggården er ren hobby.

Og så alligevel ikke helt, for han har fået orlov fra sit arbejde i 2014, hvor han skal arbejde med at udbrede kendskabet til at dyrke selv, selvom man bor i byen. Allerede nu holder han foredrag og workshops rundt omkring i hele landet for at fortælle om, hvordan hans eget projekt Tagtomat.dk blev født og har vokset sig større.

Tomaterne kom i medierne

Han og tomaterne har endda været genstand for stor interesse fra udenlandske medier i forbindelse med Copenhagen Cooking både i år og sidste år, hvor tomaterne fra Nørrebro er blevet brugt af kokke til madlavning i den efterhånden internationalt kendte kulinariske uge i hovedstaden.

- Visionen er at få udbredt kendskabet til at dyrke selv og den glæde, der er forbundet med at dyrke grønt i byens oaser - eller hvis man ikke har lyst til det, så bare dét at dyrke lidt krydderurter på altanen er en god begyndelse, og noget man nemt kan gøre, hvis man har lyst til at afprøve ideen, men ikke er til et stort projekt i baggården.

- Jeg vil gerne være med til at vise andre, hvor nemt man kan få adgang til have og jord under neglene og få et ejerskab til egne afgrøder og fødevareproduktion, som giver større madglæde og indirekte er med til at minimere madspild, siger Mads Boserup Lauritsen.