Bier i byen hitter

Det er blevet populært at have bier. Også i storbyen. Lige nu står honning-høsten for døren.

(© Colourbox)

Det summer af liv på taget af bla. DR-Byen i København. Her står nemlig fire bistader, der blev opstillet i maj i år, og hvor et par hundrede tusinde bier hver dag har travlt med at flyve ud over Amager Fælled for at samle blomsterstøv og bringe dem tilbage til staderne på toppen af den store firkantede bygning.

- Vi var ret spændte på, hvordan det ville gå, fordi bierne på toppen af DR er faktisk de bier, der er placeret højst oppe i København, forklarer Oliver Maxwell, der er direktør i Københavns Bybi Forening.

- Vi vidste ikke, om det vil være for hårdt for bierne at skulle flyve helt op til sjette sal hver dag. Men det ser ud til at gå fint, det er stærke bier I har på taget af DR, forklarer Oliver Maxwell videre.

By-honning

Københavns Bybi Forening opsætter og høster honning fra bistader hos en række sponsorvirksomheder i storbyen. Blandt dem Bella Center, 3F, Lundbeck og DR.

Og netop i dag sendes ladcykler med nyslynget honning, der er produceret på taget af de københavnske virksomheder, ud i byen for at blive solgt til bla. de sponsorvirksomheder, der har bistader, men også til en række af byens dagligvareforretninger.

Københavns Bybi Forening oplever, at stadig flere virksomheder er interesseret i at få bistader, og de kan mærke en stigende interesse for biavl på søgningen til de kurser, som foreningen arrangerer for nye biavlere.

Dansk Biavlerforening kan også nikke genkendende til den tendens.

- I løbet af de sidste to år har vi mærket en stadig stigende interesse for biavl, og når vores lokale foreninger slår kurser op for nybegyndere, så bliver de hurtigt overtegnede, forklarer daglig leder for Dansk Biavlerforening, Bente Gaarde Christensen.

- Og tendensen med bybier kan vi se er den samme over hele verden, det er vi meget glade for, der er jo så mange oaser og naturområder i storbyerne, som bierne kan bruge, forklarer hun videre.

Afhængige af mennesker

Men hvorfor er det så vigtigt at få bier i byen?

- Det er vigtig med bier i byen, for byens blomster har brug for bier, og bierne har brug for os, forklarer Oliver Maxwell og fortsætter:

- Klimaforandringer, nye sygdomme hos bierne og det intensive landbrug truer nemlig vores insekter. Det betyder bl.a. at der ikke længere lever honningbier vildt i Danmark. Honningbierne er derfor afhængige af, at der er mennesker, der passer på dem og de planter, hvor de kan hente nektar.

Storbyerne leverer faktisk begge dele. Og fordelen ved at have bier på taget i storbyerne er, at vi kan få en sundere natur i byen - større og saftige æbler eller jordbærplanter, og så kommer der flere insekter og det er godt for fuglelivet osv.

Udenom forurening

Men er blomsterne i byen ikke forurenet, så honningen også bliver forurenet?

- Nej, det er de faktisk ikke, for i byerne bliver der eksempelvis ikke sprøjtet ret meget med sprøjtegifte, det vil sige, at der på områder som for eksempel Amager Fælled og langs togspor bla. er store områder, som er meget rene.

- Bierne har hver 72 duftreceptører og kan selv dirigere udenom eventuelle sprøjtegifte. Skulle de være uheldige at få gift på sig, så bliver de efterfølgende afvist ved bistadet af vagtbierne, der simpelthen ikke vil lukke de uheldige ind. Og endelig er bierne således indrettet, at skulle de få nektar fra forurenede blomster, så påvirker det faktisk ikke deres honning, fordi bierne er således indrettet, at den eventuelle forurening nedbrydes i biernes egen krop.

Travle bier

Det er et fascinerende fællesskab, der befinder sig i hver enkelt bistade, der huser 50.000 bier og med hver sin bidronning, som sørger for at holde hierarkiet i gang.

Og de mange tusinde arbejdsbier skal flyve hurtigt hver dag. En bi har i snit seks ugers levetid og skal nå mange ture. Oliver Maxwell skønner, at bierne på taget af DR flyver mange gange om dagen, for hvert stade producerer hen over sommeren omkring 40-50 kilo honning.

Bliv biavler

Der var engang, hvor det summede af liv i hele Danmark, og hvor det nærmere var reglen end undtagelsen, at man havde egne bistader i haven.

-Under Anden Verdenskrig havde alle mennesker nærmest deres egne bistader, det var man simpelthen nødt til på grund af manglen på sukker.

Og noget tyder på, at interessen for at blive sin egen biavler er ved at blive populært igen.

-Det er nok lidt svært at have bier på altanen - så skal man i hvert fald være på meget god fod med sine naboer - men der er ikke noget i vejen for, at man kan have bistade i sin villahave. Det kræver dog, at man har kendskab til bier og har deltaget i kurser, som bla. biavlerforeningerne og vi holder, forklarer Oliver Maxwel.

Bente Gaarde Christensen, Danmarks Biavlerforening supplerer:

-Vi anbefaler, at folk tager et kursus, før de går i gang. Kontakt din lokale biavlerforening og få en mentor, der kan hjælpe dig i gang. Bier er ikke farlige, men der er jo ikke som normale husdyr, så man skal vide, hvordan man griber det an.

  • I fire bistader på toppen af DR Byen sørger 200.000 bier for at sætte gang i Københavns øko-system. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • DR Byens bier er de bier i København, der er placeret højst oppe, men bierne kan sagtens klare at flyve til og fra 6. sal med deres nektar. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Oliver Maxwell (th) fra Københavns Bybiforening og hans hjælpere regner med at kunne høste et sted mellem 40 og 50 kilo honning fra DR Byen i løbet af sommeren. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
1 / 3
Facebook
Twitter