Danmark har i dag fået nye kostråd. Det vil sige, de anbefalinger, som vores fødevare- og sundhedsmyndigheder anbefaler os at rette os efter, hvis vi vil leve så sundt som muligt.
Jeg synes overordnet set, at de nye kostråd er lige vel konservative og dikterende i deres form og ordlyd. Faktisk minder de forbløffende meget om kostrådene fra for 20 år siden.
De nye kostråd tager ikke hensyn til de mange danskere, der er overvægtige, hvilket er tæt på halvdelen af alle voksne. Kostrådene er således en anbefaling af generel sund livsstil, baseret på fedtfattige produkter og en varieret kost.
Tørsten slukkes stadig i vand og alt det "kedelige", vi er vant til at høre. De nye kostråd har ikke inkluderet den nyeste, og særdeles veldokumenterede, viden om, hvordan kosten skal sammensættes for at opnå vægttab og holde vægten nede. Og det er problematisk, synes jeg.
Nogle råd mener jeg er nærmest ubrugelige eller i hvert fald særdeles vanskelige at oversætte til noget konkret: "Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv" er et meget godt eksempel.
Vi skal spare på salt
Jeg synes, at det positive ved de nye kostråd er:
Rådet om mindre salt er positivt, så danskerne bliver mere bevidste om at spare på saltet.
Anbefalingerne for indtag af fisk sættes op til minimum 350 gram om ugen, hvilket må forventes at have sundhedsgavnlige effekter (for dem, der følger rådet), da fisk har vist at have flere sundhedsgavnlige effekter, bl.a. til at beskytte mod livstilssygdomme.
Og da mange danskere spiser for lidt fisk er det positivt med øget fokus på at spise fisk
Vi skal ikke være lige sunde
Overordnet er min konklusion på de nye råd:
Jeg kunne godt have tænkt mig, at de nye kostråd var mere ambitiøse.
Det virker som om, at gruppen, der har udformet rådene, har haft mange hensyn og interesser at pleje - fra f.eks. patientforeninger.
Jeg kunne have ønsket mere fokus på individuel balance, og at vi kommer væk fra dogmet om, at sundhed er en "one-size-fits-everybody-løsning". Vi skal ikke alle være lige sunde.
Mere fokus på vejen til sundhed
Så jeg synes i højere grad, at kostråd burde være mere motiverende og opfordre den enkelte til at træffe sundere valg, ud fra eget udgangspunkt.
Der skal være mere fokus på på vejen til et sundere liv, fremfor et uopnåeligt ideal.
Tal fra England viser, at det er under 1,5 procent af befolkningen, der faktisk følger de officielle kostråd.
Når det så er sagt, så er kostrådene en glimrende base for en sundere livsstil for langt de fleste danskere - simpelthen fordi de fleste er så langt fra at efterleve dem.
Som ernæringsekspert bakker jeg selvfølgelig op om de officielle anbefalinger og hilser de nye kostråd velkomne. Jeg håber, de bakkes op af en række konkrete initiativer og aktiviteter, der får flere danskere til at leve sundere.