Brevkasse: Brug frostposer til nedfrysning af kød

Kan man fryse det hakkede kød ned i de poser, som er købt hos slagteren? Sådan lyder et spørgsmål til Lev Nu-brevkassen.

(© Colourbox)

Spørgsmål til brevkassen:

Jeg køber hakket okse- og skinkekød hos slagteren, som hakker det, mens jeg ser på.

Nogle gange er der tilbud, og jeg køber lidt mere, end jeg skal bruge samme dag. Så beder jeg slagteren om at pakke det i to poser for så at fryse den ene pose ned. Slagteren pakker ikke kødet i fryseposer.

Mit spørgsmål er, om jeg skal om pakke kødet i fryseposer, eller om jeg meget enkelt kan lægge slagterens pose med kød direkte ned i min egen frysepose. Det er dejligt enkelt, men jeg ved ikke, om jeg har overset et problem med denne metode?

Svar fra Marie Steenberger:

Det er faktisk lidt svært at svare på dit spørgsmål, fordi jeg ikke ved, hvilke poser din slagter bruger, når han pakker kødet.

Men der er nogle helt klare regler for opbevaring af fødevarer, og det er kun plasticposer, der er egnet til kontakt med fødevarer, som din slagter må bruge.

Jeg går ud fra, at det har han styr på. Det er hans ansvar, og han skal kunne dokumentere det i virksomhedens egenkontrol.

Poserne skal være egnede

Alligevel ser Fødevarekontrollen nu og da eksempler på, at ikke alle forhandlere opbevarer maden forsvarligt.

Du risikerer at indtage sundhedsskadelige stoffer, der er afgivet fra plasticposen til maden, hvis den er opbevaret i en plasticpose, der ikke er egnet til formålet.

Jeg synes derfor, at du først og fremmest skal spørge din slagter, hvilke poser det er, han bruger. Hvis han bruger poser, der kan bruges til opbevaring af fersk kød, så langt, så godt.

En pose til hvert formål

Så kommer vi til frostposespørgsmålet:

Generelt kan man sige, at man ikke skal bruge emballage til andet end dét, det er skabt til. Madpakkeposer skal altså bruges til madpakker, bæreposer til indkøb og fryseposer til frost.

Det er der en god grund til.

Producenten af emballagen får nemlig kun testet produktet til det formål, det skal bruges til.

Egnet til madpakker

Madpakke-plasticposer bliver altså ikke testet for, om poserne er egnet til kontakt med fødevarer, der skal fryses. Medmindre andet selvfølgelig er angivet på pakken.

Det betyder i praksis, at du ikke ved, om der sker en afsmitning af posen til kødet, eller om kødet mister for meget af sin sensoriske kvalitet under frysningen.

Derfor er min klare anbefaling, at du pakker kødet om til frostposer, når du kommer hjem.

Facebook
Twitter