Brevkasse: Hjælp, jeg kan ikke lave god sund mad

Jeg kan ikke lave mad, der smager godt, og jeg hader derfor at lave mad. Hjælp mig, beder en bruger.

(Foto: Photographer: Serghei Platonov © Colourbox)

Jeg er en kvinde på 59 år, som har kæmpet med vægten, siden jeg fødte min søn for 27 år siden. Mine forældre havde samme problem.

Jeg har stor trang til søde sager, har været syg med depression og angstanfald, men er kommet ovenpå igen og ønsker virkelig et varigt vægttab, men jeg hader at lave mad og har ikke lyst til at gå i grupper.

Jeg mangler inspiration til en madlavning, der er nem og overskuelig og smager fantastisk godt. Jeg elsker faktisk grøntsager og ved, at jeg skal skære ned på brød, kartofler, ris og pasta for at tabe mig. Ingen problemer med at skære ned på ris og pasta, men har svært ved at slippe det gode brød og kartoflerne og de søde sager specielt om aftenen.

Det, jeg har brug for, er at se, føle og stå i et køkken og lære at lave den rigtig gode, sunde kost, der giver mig varigt vægttab. Jeg har en million opskrifter, men kan ikke komme i gang, da jeg ikke kan finde ud af at lave maden, så den smager rigtig godt og lækkert. Kort sagt, jeg mangler virkelig at lære at lave mad på ny.

Som jeg læser dit brev, så er der to ting, som du brændende ønsker dig. Det ene er dit store ønske om at tabe dig. Det andet er at lære at lave nem, overskuelig og velsmagende mad.

Har jeg forstået det rigtigt, at du håber på, at du kan tabe dig, hvis bare du udvider dit repertoire med velsmagende retter?

Du kan jo af gode grunde ikke svare på mit spørgsmål, men jeg vil gerne udfordre dig lidt med fare for ikke at svare ordentligt på dit spørgsmål.

Du skal lede efter årsagerne til overvægten

I mine ører lyder det som om, at du godt ved, hvad der skal til for at tabe dig. Du skriver selv, at du skal skære ned på det søde, pasta og ris, brød og kartofler, og du er ret glad for at spise grøntsager.

Jeg tror ikke, at du knækker koden til dit vægttab, så snart du lærer at lave bedre mad. Der er ingen tvivl om, at det vil gøre dit vægttab sjovere, men min erfaring er, at et ægte varigt vægttab opstår, når man bliver nysgerrig på de bagvedliggende årsager til en overvægt.

Du skriver selv, at overvægt og livsstilssygdomme ligger til familien. Overvægt kan i den grad være arveligt. Du kan sagtens være genetisk disponeret for overvægt. Men familiemønstre og spisemønstre er mindst lige så arveligt, og måske er nøglen til dit vægttab at finde ud af, hvorfor du spiser for meget af det ”forbudte” mad.

Tag hånd om spisemønstrene først

Der dukker flere og flere undersøgelser op der viser, at man spiser mere og sødere og federe, når følelserne er på spil. Og det bekræfter meget godt din erfaring med, at du spiser sødere, når du har været syg med angst og depression.

Man behøver dog ikke at være syg af angst og depression for at spise for meget. Men mad kan hurtigt blive en måde at håndtere svære følelser på i hverdagen. Så i stedet for udelukkende at spise, når sulten melder sig og stoppe igen med at spise, når mætheden indtræder, så sørger følelserne for, at der ryger en masse ekstra kalorier ind hver dag, som vi ikke har brug for.

Min varmeste anbefaling til dig går på at tage hånd om dine spisemønstre først. Det kan være en spændende rejse at begive sig ud i at forstå, hvorfor man spiser, som man gør. Imens kan du jo sagtens lære at lave sund mad.

Hvis jeg var i dine sko ville jeg spørge mig selv, hvilke verdenskøkkener jeg gerne ville lære. Om det er thai, japansk, indisk eller dansk er underordnet. Men når du ved det, så kan du melde dig til madlavningskurser via aftenskolerne. Det er ikke så dyrt, og du får muligheden for at gå i mesterlære og samtidig tage alle sanserne i brug.

Til sidst skal du vide, at der efterhånden er en bunke madlavningsskoler på nettet, hvor du kan lære at lave mad via en videopræsentation. Det er lidt lige som er være der selv, mens du kan følge med fra dit eget køkken.

Held og lykke fremover.

Facebook
Twitter