BREVKASSE Kan jeg opbevare resten af suppen udenfor?

Hurtig nedkøling er alfa og omega, når man gemmer rester af aftensmaden, siger ernæringseksperten.

(© COLOURBOX)

"Jeg har lavet en stor portion fiskesuppe med torsk og rejer i en 5L gryde. Efterfølgende er resten af gryden med låg på sat ud i skuret natten over, da der ikke var plads i køleskabet.

Temperaturen i skuret er cirka den samme som udenfor d.v.s. omkring 7 grader Havde tænkt mig at genvarme det hele i aften og spise det sidste. Kan det nå at blive dårligt på så kort tid, fordi jeg ikke har opbevaret det under 5 grader?

Eller er det sikkert nok at spise suppen, hvis jeg varmer den op til over 75 grader?"

Nedkøling er altafgørende

Man kan sagtens gemme resten af aftensmaden og varme den op næste dag, hvis man følger nogle enkle hygiejneråd:

Det vigtige er, at maden bliver kølet ret hurtigt ned – især skal nedkølingen gå hurtigt i det temperatur-område, hvor bakterierne godt kan lide at vokse. Som tommelfingerregel skal temperaturen i maden falde fra 65 til 10 ºC på højst tre timer. Det vil man normalt kunne overholde, hvis man sætter rester eller små portioner af aftensmaden i køleskab, når man er færdig med at spise.

Problemet kan opstå, hvis man laver store portioner som din fiskesuppe. En stor portion på 5 L er længere om at køle ned, og maden vil holde sig i det ”farlige” temperatur-område i længere tid. Det bedste råd, jeg vil give dig, er, at du fordeler suppen i flere flade beholdere, altså et tyndt lag med en stor overflade. Så går nedkølingen af suppen meget hurtigere.

Suppen skal dampe af uden låg ved stuetemperatur og så direkte i køleskab eller udenfor, hvis det koldt. Du kan også bruge vandbad til at køle portionerne ned.

Opvarmningen næste dag

Det fremgår ikke, hvor meget fiskesuppe, du har tilbage til nedkøling. Men hvis mængden er på cirka to liter snarere end 5 L, så kan du godt nedkøle fiskesuppen ved 7 ºC uden problemer med fødevaresikkerheden.

I den sammenhæng er det ikke afgørende, om det er 5 ºC eller 7 ºC. Det afgørende er som nævnt, hvor hurtigt det ”farlige” temperaturområde passeres.

Når du varmer suppen op dagen efter, skal den op på 75 ºC i mindst et minut. På den måde sikrer du dig, at eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier dør.

Du kan læse mere om nedkøling af fødevarer i virksomhederne på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Facebook
Twitter