Brevkasse: Pumper de virkelig vand ind i kødet?

En bruger undrer sig over, at producenterne sprøjter vand ind i kødet.

(Foto: Monkey Business Images © Colourbox)

Kan det passe, at man er begyndt med at pumpe koteletter og lign. op med vand?

Det er rigtigt, at fisk, kyllinge-, okse- og svinekød kan være tilsat vand. Producenterne tilsætter vand med salt og eventuelt sukker.

Metoden bliver kaldt for ”tilsat lage” og foretages som oftest ved stiksaltning, hvor lagen sprøjtes ind i kødet.

Det vejer mere og undgår at blive tørt

Der har været meget debat omkring metoden, og hvorfor producenterne tilsætter lage. Forbrugerne mener på den ene side, at tilsat lage får kødet til at veje mere, så producenterne kan tage flere penge for det. Producenterne på den anden side, påstår at de tilsætter vand for at undgå, at de mange magre udskæringer bliver tørre ved tilberedningen. Sandheden skal nok findes et sted midt i mellem.

Kig på varedeklarationen

Det er lovpligtigt for producenterne at angive ”tilsat lage” på varedeklarationen. Således vil du som forbruger kunne læse dig til, hvor mange procent kød du køber, og hvor mange procent lage der er i produktet.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er reglerne på fiskeområdet for uklare. Flere producenter tilsætter nemlig 20 procent saltvand og kalder det en glasering, og det skal ikke deklareres på pakkerne. Glasering er ikke en saltlage, der pumpes ind i fisken. Men det tynde islag, der ligger uden om fisken og er med til at øge holdbarheden. Hvis du vil vide, hvor meget fisk du får for pengene, skal du ser på nettovægten, der er vægten af fisk uden glasering.

Hvis du helt vil undgå kød, der er tilsat lage, skal du gå efter betegnelsen ”fersk kød”.

Facebook
Twitter