BREVKASSE Sådan undgår du, at kartoflerne bliver kræftfremkaldende

Giv eventuelt kartoflerne et vandbad, inden du tilbereder dem, råder ernæringseksperten.

Hvis de skylles grundigt i vand, så indeholder kartoflerne mindre stivelse og dermed mindske risikoen for akrylamid i dem, forklarer Marie Steenberger. (© COLOURBOX)

"I et tidligere brevkassesvar angående ristet rugbrød står der noget om opvarmning af stivelse og kræft.

Er det kræftfremkaldende at tilberede kartofler i ovn?"

SVAR:

Når man opvarmer stivelsesholdige produkter som f.eks. kartofler, dannes stoffet akrylamid. Akrylamid findes i flere produkter som chips, stegte kartofler, som pommes frites, kaffe, og brød.

Det højeste indhold af akrylamid findes i kartoffelprodukter og kaffe.

Akrylamid er mistænkt for at øge risikoen for kræft. Antagelsen bygger på muse- og rotteforsøg, der viser en klar sammenhæng. Om det samme gælder for mennesker er endnu ikke helt entydigt.

Fire gode kartoffelråd:

  • Når du tilbereder kartofler i ovnen, er det derfor vigtigt, at du bager dem, så de ikke bliver sorte i kanterne. De er færdige, når de lige akkurat har fået en gylden overflade. På den måde undgår du at indtage for meget akrylamid.

  • Hvis du laver dine egne pommes frites bør du ikke fritere kartoflerne i temperaturer på mere end 175 grader.

  • Opbevar også kartoflerne uden for køleskabet. I køleskabet stiger sukkerindholdet i kartoflerne, og dermed øges dannelsen af akrylamid ved opvarmning.

  • Du kan også lægge de skårne rå kartofler i vand i 20 minutter, inden du bager dem. Det vil skylle noget af stivelsen ud og dermed formindske dannelsen af akrylamid.

Facebook
Twitter