Brød er blevet ekstremt eksklusivt

Hvorfor koster et brød op til 80 kroner kiloet? Det undersøger DR2 i en temalørdag.

(© The Compound Aps)

I midten af 1990’erne var der omkring 1500 bagerier i Danmark. Det tal er i dag halveret, men det er ikke, fordi vi ikke længere vil betale mange penge for brød.

Tværtimod. Samtidig er der nemlig sket et boom i dyre kæder som Lagkagehuset og Emmerys, og mange supermarkeder er også begyndt at have deres egne dyrere bagerafdelinger.

I de dyre kæder koster brød i dag op til 80 kroner kiloet, og det er mere end hakket flæsk, kylling, pølser og koteletter. Og DR2 ser i en temalørdag i aften nærmere på hvorfor.

Bageriet er blevet en mini-café

En af de medvirkende i temalørdagen er Birthe Linddal, der er fremtidsforsker og har forsket i vores madvaner. Hun mener, at der er sket et markant skift i forbrugernes holdning til bagerier.

- I 2014 sælger man ikke kun brød. Man sælger også oplevelse og livsstil. Man sælger venteværelsestid, rum for samvær, wifi osv. Så det er en meget større pakke end den traditionelle bager, siger Birthe Linddal.

- Brød handler også om værdier og personlig positionering. Hvem er jeg, og hvad vil jeg gerne spise.

Indholdet af brødet er blevet vigtigere

Udover almindeligt brød er det også blevet must at have andre varer på hylderne for bagerier i dag. Der skal være is dessert, sandwich som to-go-frokost og god kvalitetskaffe.

Samtidig er kvaliteten af brødet også ændret betydeligt.

- Brød er helt tydeligt noget andet i dag, end det var for få år tilbage. I dag er folk meget mere orienterede om, hvad de spiser, og hvad indholdet er i brødet. For eksempel hvor meget fiber og næring, der er i brødet, siger Birthe Linddal.

Men kan forbrugerne overhovedet smage forskel på dyrt og billigt brød? Det undersøger DR2’s temalørdag i aften også, ligesom du kan få mere at vide, om de sundhedsmæssige konsekvenser af forskellige former for brød.

Facebook
Twitter