Brug gerne fedtstof, når du steger

Vi er blevet bange for at stege i fedtstoffer, men ernæringseksperten bruger både olie og smør.

(© Colourbox)

Madmagasinet Bitz og Frisk ser i denne uge nærmere på fedtstoffer - og det er svært at tale om fedtstof uden at tale om stegning.

DR's ernæringsekspert Christian Bitz giver her sit bud på, hvilket fedtstof der er bedst at stege i.

- Jeg steger altid selv i en blanding af smør og oliven- eller rapsolie. Det giver en god smag, og så består blandingen af mættede og enkeltumættede fedtsyrer, som er meget stabile, og det gør, at der ikke bliver dannet skadelige stoffer under stegningen, siger ernæringseksperten.

Visse olier er bedre end andre

Selvom Christian Bitz altid bruger olie på panden, så er der en række olier, som man skal passe på med at stege i.

- Solsikke-, majs- og vindruekerneolie er ikke velegnede til stegning. De indeholder nemlig en del flerumættede fedtsyrer, som i værste fald kan omdannes til skadelige stoffer ved stegning. Mere moderne olier som f.eks hørfrøolie og valnøddeolie er heller ikke velegnede til at stege i. De kan kun bruges i salater, siger Christian Bitz.

Drop ikke fedtstoffet

I et forsøg på at leve sundt er mange danskere helt holdt op med at putte fedtstof på panden.

Men det er slet ikke nødvendigt at droppe fedtstof på panden:

- Undersøgelser viser, at en bøf eller en fisk, der ikke er paneret stort set ikke optager stegefedt fra panden. Så hvis du gerne vil spare på fedtet, er det bedre at vælge fedtfattigt kød, at skære det synlige fedt væk, og så skal du smide det overskydende stegefedt ud i skraldespanden, siger Christian Bitz.

Madmagasinet Bits & Frisk, i aften 21.55, DR1.

Facebook
Twitter