Danske forskere: Madkemi er en farlig cocktail

Selv små mængder af kemi kan have negativ effekt på vores sundhed, når de optræder sammen.

Forskere har netop undersøgt, hvordan vi bedre kan vurdere de sundhedsskadelige effekter af kemi i vores mad. (© COLOURBOX)

'Cocktail-effekter' er langt fra så rare, som de lyder. Begrebet dækker nemlig over, hvordan kemikalierne i vores omgivelser påvirker os, når de er til stede samtidig.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet er kommet et skridt nærmere at forudsige, hvornår cocktaileffekterne opstår i forbindelse med madvarerne på de danske supermarkedshylder.

- Der er en del tegn på, at det totale kemikaliepres kan påvirke vores sundhed, siger Anne Marie Vinggaard, der er professor og forskningsgruppeleder på DTU Fødevareinstituttet.

- Selv lave doser af stoffer kan tilsammen have en negativ effekt. Effekten bliver værre, når man er eksponeret for flere kemikalier. Det kan give anledning til en påvirkning af organismen eller personen i sidste ende.

Bly i maden

Forskerne har set nærmere på, hvilke kemikalier vi typisk udsættes for, når vi fylder indkøbskurven med mad i danske supermarkeder.

Mens vi ikke indtager så mange sprøjtemidler, er vi danskere udsat for bly, cadmium, PCB og de såkaldte dioxiner.

Resultaterne viser også, at vi bør indtage færre phtalater og fluorerede kemikalier, men der er behov for mere forskning i, hvordan kemikalier virker på vores hormoner.

-Vi står med en stor samfundsudfordring med den måde, man traditionelt risikovurderer kemikalier på. Det er noget, der skal mere fokus på i fremtiden, siger Anne Marie Vinggard.

Guide til forbrugere

Men hvordan forholder man sig til farerne, når man som forbruger skal finde vej i supermarkedet?

- Som forbruger kan man vælge økologi til og vælge Svanemærket, er professor Anne Marie Vinggaards råd.

Hun anbefaler, at man tager et kig på Fødevarestyrelsens guide, 'www.madmedmindrekemi.dk', for at få flere praktiske råd til en hverdag med færre kemikalier.

Facebook
Twitter