Delfin­logo på dåsetun giver falsk tryghed

Langt de fleste dåsetun hævder at være ”delfinsikre”. Men mærket bliver ikke kontrolleret og er ikke en garanti for, at tunen er fisket bæredygtigt uden at skade andre havdyr.

Tun er ikke altid fisket bæredygtigt, selv om dåsen har påtrykt et delfinmærke, siger Madmagasinet på DR1.

Når man kigger på dåsetun i supermarkederne, skal man ikke lede længe efter en dåse med et delfin­logo. På 14 ud af 22 tilfældigt udvalgte dåsetun fra forskellige supermarkeder, finder man et delfinmærke.

Men som forbruger kan man ikke regne med, at tunen er fisket bæredygtigt af den grund. Delfin­logoet på dåsetun betyder, at der ikke er fanget delfiner sammen med tunen, men det betyder ikke, at der ikke er bifangst af andre fisk.

- Når de fanger tun, så fanger de måske ikke delfiner. Til gengæld fanger de havskildpadder, hajer og en masse andre sværdfisk i stedet for, så jeg går ikke selv efter delfin-logoet, fortæller biolog Anders Kofoed til Madmagasinet på DR1.

Tunfiskeri i dag

Delfin-mærkerne kom på dåserne i slutningen af 1980’erne, hvor amerikanske forbrugere boykottede dåsetun, da det kom frem, at tusindvis af delfiner hvert år døde ved tunfiskeri. Dengang jagtede tunfiskerne delfiner for at finde stimer af yellowfin tun – med tusindvis af druknede delfiner til følge.

I dag bliver hovedparten af tun fanget med moderne både og radarudstyr, så fiskerne ikke behøver at jage delfiner for at fange tun. Men selv om delfinerne ofte går fri, så bliver mange andre havdyr fanget sammen med tunene. Men hvorfor pryder delfin­logoet så stadig dåsetunen?

- Det er, fordi vi synes, delfiner er søde, og så er vi nok en lille smule ligeglade med andre typer fisk, lyder et bud fra Anders Kofoed.

Svært at finde bæredygtig tun

Ifølge Fødestyrelsen må producenter gerne skrive, at tunene er fisket uden at skade delfiner, så længe forbrugerne ikke bliver vildledt af mærkningen.

Verdensnaturfonden er dog ikke tilfreds med de danske delfin-mærker, for man kan ikke stole på dem, siger Iben Wiene Rathje, der er fiskeribiolog ved Verdensnaturfonden:

​- Der er ikke styr på certificeringen og ingen kontrollerer, om virksomhederne lever op til certificeringsmærkerne.

Du kan gå efter MSC-mærket tun

Hvis man alligevel gerne vil gå efter et delfin-mærke, så er der kun ét, der dur ifølge Verdensnaturfonden. Det er mærket ”AIDCP Dolphin Safe”. Et mærke, man kan kigge længe efter i de danske supermarkeder, da mærket ikke findes på de danske dåsetun.

Men spørger man Anders Kofoed, så er der hjælp at hente i tun­junglen.

- Kig efter MSC-mærket tun, og ellers er det en god idé at kigge efter tunarten skipjack, da bestanden har det bedre end andre tunarter, fordi den ikke er truet, siger han.

Se Madmagasinet i aften klokken 21:55 på DR1.

FacebookTwitter