Den rå mælk skal købes ved stalddøren

Rå mælk hitter blandt stjernekokke og andre forbrugere, der synes, at mælken smager af mere. Forbrugere kan kun købe den rå mælk ved stalddøren.

Hvis man ønsker at købe rå mælk, så skal den købes fra mælkeproducenter, der af Fødevarestyrelsen er godkendt til at sælge mælken direkte fra gården. (© COLOURBOX)

I Danmark er det i dag ikke lovligt at sælge rå mælk direkte til forbrugerne i et supermarked. Vil man have den rå mælk uden varmebehandling, så skal den købes ved stalddøren.

For producenter, der er registreret og godkendt af Fødevarestyrelsen, kan få lov til at sælge op til 70 liter rå mælk om ugen direkte til forbrugerne – som man siger ved stalddøren. Mælkeproducenterne må også godt sælge rå mælk til restauranter.

- Men de enkelte restauranter må herefter ikke umiddelbart servere den rå mælk for deres gæster, forklarer Cristina Galliano, der er dyrlæge hos Fødevarestyrelsen.

​Hun supplerer:

- Kokkene skal opvarme den rå mælk til 75 grader, før den må serveres i sauce eller lignende.

Man kan blive syg

Når man på mejerierne varmebehandler (pasteuriserer) mælken, så gør man det normalt ved, at mælken opvarmes til 72 grader i 15 sekunder.

- Grunden til denne varmebehandling skyldes, at der er risiko for, at den rå mælk kan indeholde sygdomsbakterier, siger Cristina Galliano og forklarer, at mælk, der ikke er er blevet pasteuriseret, kan indeholde forskellige sygdomsfremkaldende bakterier. Eksempelvis listeria, campylobacter, salmonella og VTEC (en særlig farlig e E. coli bakterie).

Og man kan blive syg af at drikke den rene rå og ubehandlede mælk:

- Rå mælk er en kendt kilde til sygdomsudbrud. Det er netop baggrunden for, at vi fortsat har et generelt forbud mod at sælge den rå mælk – og kun tillader det begrænsede salg af rå mælk fra stalddøren direkte til forbrugeren.

- EFSA (den europæiske fødevaremyndighed) har i januar 2015 offentliggjort en rapport, der understreger, at der fortsat er evidens for at sige, at der er en risiko, supplerer Cristina Galliano.