Derfor skal du elske de hvide asparges

De smager fantastisk, og de er sunde, men alligevel spiser vi dem ikke. Kok Adam Aamann går nu til kamp for, at vi skal spise flere asparges i Danmark.

Asparges skal tilbage på de danske middagsborde, mener kok Adam Aamann. (Foto: Gitte Kjærbøl © Scanpix)

Der findes tyske aspargesmuseer, tyske aspargescykelruter og tyske aspargesfestivaller. Tyskerne er helt vilde med deres Spargel, men i Danmark spiser vi meget få af de hvide og grønne stængler.

Det skal der gøres noget ved, mener kok Adam Aamann, der i aftenens udgave af programmet ’Madmagasinet’ lader slaget stå i Dybbøl i kampen for at få danskerne til at elske asparges.

Forguder asparges

- I Tyskland forguder man asparges - særligt de hvide asparges - og det er nærmest en folkefest, når de hvide asparges er klar. I Danmark spiser vi ikke mange asparges, og vi spiser næsten kun de grønne. Det er synd, for der er så meget god smag i det hvide, så nu skal vi altså til at spise dem, siger Adam Aamann.

Derfor har han sammen med journalist Mette Frisk inviteret en stor gruppe danskere til aspargessmagning ved Dybbøl Mølle, hvor han vil præsentere danskerne for aspargesens fortræffeligheder og samtidig bede dem om at bedømme, om de bedst kan lide de mest almindelige i Danmark – de grønne - eller tyskernes og Adam Aamanns favorit – de hvide asparges.

Stort potentiale

Adam Aamann serverer aspargesene helt klassisk med hollandaisesauce, og at dømme efter det store fremmøde og begejstringen for Adam Aamanns aspargesret, er der potentiale for at få flere danskere til at spise asparges. Og det er kokken glad for:

- Man kan gøre så meget med asparges, og det er en meget enkel grøntsag at tilberede. De kan grilles, koges eller steges, og de behøver kun noget meget enkelt tilbehør for at være meget lækre, siger han.

Du kan allerede nu se opskrifterne på Adam Aamanns to enkle retter med friske asparges her.

De hvide og grønne asparges bliver serveret med hollandaisesauce. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Se ’Madmagasinet’ på DR1 i aften kl. 21.

Derfor kan du – måske – lugte asparges i dit tis:

  • Har du oplevet at kunne dufte en meget karakteristisk duft af asparges, når du kort efter at have spist asparges er på toilettet? Og har du hørt andre sige, at de overhovedet ikke har oplevet den duft? Det er der en helt naturlig forklaring på:

  • Den såkaldte asparagus-syre, der findes i asparges, bliver i kroppen omdannet og udskilt som et affaldsstof med urinen.

  • Det udskilte affaldsstof har en karakteristisk lugt af asparges, men det er ikke alle, der kan lugte det.

  • Det er genetisk bestemt, om man kan lugte syren. Nogle mennesker har den type duftreceptorer i næsen, som kan lugte affaldsstoffet og andre har ikke.

Kilde: Sara Østergaard, cand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi samt Klinisk diætist, VIA University College Aarhus

Facebook
Twitter