Champagne hører sig til nytårsaften. Vi lader propperne springe for at sige farvel til det gamle år og goddag til det nye med maner.
Og hvis det skal være rigtig festligt, så sabler man selvfølgelig champagnen frem for at skubbe proppen op med tommelfingeren.
Det kan Marianne Sass Petersen tale med om. Hun er tidligere danmarksmester i champagnesabling, og tidligere gennem flere år været overdommer ved DM i champagnesabling. Og så underviser hun i champagnesabling og forhandler sabler.
Hun er vild med at sable:
- Det giver jo simpelthen et sus i maven hver gang.
Det redder både en fest og en øv-dag
Der er lidt uenighed om, hvor det at sable champagne stammer fra. Nogle mener, at det var russerne, der opfandt det. I Den Franske Sabelorden, Confrérie du Sabre d'Or, som Marianne Sass Petersen er medlem af, mener man, at det var general Napoleon Bonaparte, Frankrigs kejser.
- Og han sablede såmænd, uanset om han havde vundet eller tabt slaget.
- Jeg vil også sige, at det er skægt at sable champagne til en fest, men det er faktisk også fedt at gøre det på en øv-dag
Lær det rigtigt
Marianne Sass Petersen bruger i dag en stor del af sin tid på at undervise i champagnesabling.
Og selv om vi her kommer med nogle retningslinjer for, hvordan man gør, så understreger hun, at man bør lære det af en underviser, inden man selv kaster sig ud i at sable champagne derhjemme.
- Hvis man har tænkt sig at sable champagne i morgen aften, så gør det udelukkende klokken 18 og nyd de dejlige dråber hele aftenen. Klokken 24, hvor man har fået lidt for meget indenbords, skal man holde våben og alkohol adskilt.
- Og i samme åndedrag vil jeg godt understrege, at champagne-sabling ikke er for børn.
Og når du skal rydde de sablede flasker op dagen derpå, så husk altid at holde flasken nede omkring etiketten, ikke omkring den sablede hals. Snittet har gjort flasken skarp som et barberblad.
De gode råd
Vær opmærksom på følgende, når du sabler champagne:
- •
Flasken skal være køleskabskold. Hvis den ikke er det, så stiger trykket i flasken, og så risikerer man enten, at proppen springer af før tid, eller endnu værre: At flasken eksploderer.
- •
Vælg en farvet flaske. I en gennemsigtig flaske er glasset meget hårdt, og så kan det være meget svært at sable flot. Jo mere pigment, der er i flasken, jo svagere er glasset, og jo lettere er det at sable. Du kan kun sable champagne og mousserende vin. Ikke øl, for der er ikke tryk nok i flasken.
- •
Tag først ståltråden af flasken, lige inden du sabler. Hvis du gør det for tidligt, risikerer du, at proppen ryger af i utide og rammer nogen. Og så er det i øvrigt også for sent at sable, hvis proppen er fløjet af.
- •
Hold rigtigt på flasken. Det vil sige med tommelfingeren oppe i den forhøjning, der er i bunden af flasken. Hvis du holder rundt om flaskens mave, så risikerer du at skære dig, hvis noget går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.
- •
Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.
- •
Hav ro i kroppen og armene. Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, som du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Dermed får armen helt naturligt en vinkel på 30 grader, som er den bedste og sikreste måde at holde den. Armen, som holder sablen, holdes i 90 grader.
- •
Når du er klar, så fører du i én fast og kontrolleret bevægelse sablen op mod flaskens krave.
Se i videoen her nedenfor, hvordan det ser ud, når man sabler en flaske champagne: