Det er sommer - spis bær og kartofler

Naturens spisekammer bugner af gode, farvestrålende vitaminer lige nu.

(© Colourbox)

Vi skal have 600 gram frugt og grønt om dagen, men hvordan får man så bedst det lige nu? Æbler og pærer er ikke lige i sæson lige nu. Vi har spurgt studerende i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol, Louise Lundgren Berg, om hun har et par gode bud på et sundt dansk frugt- og grøntfad:

- Der er ingen grund til at søge til udlandet for at få frisk frugt på denne årstid. Noget af det mest hippe man kan være i disse dage, er en locavore. Det vil sige en person, der kun spiser lokale råvarer, siger hun.

- Hele Ny Nordisk Køkken er bygget op omkring locavore-bevægelsen, bare spørg René Redzepi eller Christian Puglisi om det er vejen frem. Og specielt i disse dage modnes de skønneste og mest smagfulde frugter og bær. De danske mirabeller og blommer for ikke tale om kirsebær og jordbær er helt vidunderlige.

Hun anbefaler, at man tager en tur ud til en af de mange pluk-selv gårde, der ligger spredt over hele Danmark:

- Her kan man plukke både kirsebær eller jordbær, men også rabarber og mange andre afgrøder.

- På den måde lærer man også sine børn, at maden faktisk kommer fra naturen og ikke fra supermarkedet.

De oversete stikkelsbær

I løbet af sommeren modnes de danske bær, og så er der rig mulighed for at lave masser af lækkerier.

- Hindbær med mælk og fløde er et skønt alternativ til de traditionelle jordbær. Desuden er de danske stikkelsbær stærkt undervurderet, man kan lave den dejligste stikkelsbærkompot med meget få ingredienser. Det kan være en lidt sjovere måde at få de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen, siger Louise Lundgren Berg.

Husk kartoflen

Nu skal al fokus jo ikke kun være på de danske frugter. Grøntsagerne er mindst lige så berettigede på denne årstid.

- For eksempel er kartoffelsæsonen i fuld gang, og der er intet lækrere end nye danske kartofler med dild, smør og salt.

- Et lille trick til at følge med i hvilke grøntsager, der er i sæson, er at følge med på Søren Viuff's blog. Søren Viuff er de danske grøntsagers Grand Old Man. Kokkene fra de danske Michellin-restauranter står i kø for at få lov til at købe hans afgrøder. På hans blog har han altid en liste over præcis, hvilke grøntsager han høster netop nu:

Og kokken og kogebogs-forfatteren Tina Scheftelowitz har denne sæsonoversigt, som det også kan være en god inspiration at kaste et blik på:

Facebook
Twitter