Det vidste du ikke om champignon

Champignon er faktisk ikke en grøntsag, så den tæller ikke med i dit daglige grøntsags-indtag.

(© Colourbox)

Måske tænker du ikke så meget over det, når du køber den i supermarkedet. Men den lille brune eller hvide champignon i papbakken har måske nogle helt særegne evner som fødevare.

Det er noget, lektor Hanne L. Kristensen, Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer, bla. undersøger i en række projekter på champignon-området. Et af formålene har bla været at undersøge champignons positive egenskaber som fødevare i forhold til sundhed og forebyggelse af en række sygdomme og livsstilsproblemer. Blandt andet på den baggrund har Hanne L. Kristensen samlet fem ting, du - sikkert ikke - vidste om dine champignon. Herhjemme dyrkes champignon i mørklagte huse med varme og høj fugtighed. Svampene er baseret på naturlig kompost, som blandt andet består af hestegødning, halm og rugkerner. Champignon har få kulhydrater, meget lidt fedtstof, ingen kolesterol og et højt indhold af proteiner, fibre, vitaminer og mineraler. Tilberedte champignon har meget umami, en slags fyldig kødsmag. Derfor behøver du ikke bruge så meget salt i maden, da svampene i kraft af umamien giver smagsfylde og større tilfredsstillelse ligesom salt. Erstatter du en del af kødet i varme retter med champignon, får du retter med et lavere indhold af fedt og protein. Samlet set bliver energiindtaget mindre. Det er derfor oplagt at supplere dine kødretter med champignon. De små hvide størrelser tilhører svamperiget og vokser ved at nedbryde plantemateriale. Champignon hører hjemme i en varieret kost. Kilde: Sæson

Facebook
Twitter