Vi danskere elsker kød. Faktisk så meget, at vi er blandt de folkefærd i verden, der spiser allermest kød. Og det sætter sine spor på CO2-regnskabet.
Fødevarer forurener nemlig, og det er ikke i småtingsafdelingen. Faktisk bliver der udledt mere CO2 i forbindelse med produktionen og transporten af vores fødevarer, end der samlet set bliver udledt fra alle danskernes personbiler.
En af grundene er vores store forbrug af kød.
Spis mindre kød - og sæsonbetonet
- Tager man sin lasagneopskrift og bytter oksekødet ud med nogle lokale frilandsgrøntsager, sænker man klimabelastningen af lasagnen med tre fjerdedele, siger Michael Søgaard Jørgensen, der er lektor i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet.
Han mener, at der er mange tons CO2 at spare, hvis vi tænker over, hvordan vi laver vores aftensmad.
- Man kan også nøjes med at bytte halvdelen af kødet ud med grøntsager, hvis man gerne vil have kødet med. Man kan gøre meget for klimaet, ved at reducere kødindholdet i traditionelle danske middagsretter, siger Michael Søgaard Jørgensen.
Kød forurener i mere end en forstand
En af grundene er, at dyrene skal have foder. Det er nemlig meget sjældent, at køer, grise og andre dyr lever af det, der er tilgængeligt i naturen. De får foder, som allerede har kostet dyrt i CO2-regnskabet - blandt andet fordi, rigtig meget foder bliver produceret udenfor de danske grænser, og transporten af foderet belaster klimaet.
Og så forurener nogle af dyrene, når de spiser. Drøvtyggerne. Det unikke fordøjelsessystem, der blandt andet findes hos køer, udleder nemlig drivhusgasser i forbindelse med fordøjelsesprocessen.
Forsker i mindre gas fra køerne
På Forskningscenter Foulum, der er en del af Aarhus Universitet, har de otte køer med huller i maven. De køer kan være nøglen til at få drøvtyggerne til at forurene mindre.
- Vi har startet et forskningsforsøg, hvor vi prøver at nedsætte udledningen af metangas fra køerne, siger Peter Lund, der er seniorforsker på universitetet. Han står for et forskningsprojekt der skal få køerne til at udlede så meget metan.
- Og vi har også et forsøg, hvor vi, ved at tilsætte nitrat til fodret, kan få køerne til at udlede mindre metan, forklarer forskeren.
Indtil videre har forskerne fået nedsat deres forsøgsdyrs udledning af metangas med 20 procent.
- Nu er det op til politikerne og branchen at sørge for at det foder kommer ud i staldene, slutter Peter Lund.
Bønner og bælgfrugter er fine
Ernæringsekspert Christian Bitz´gode råd til dig, der gerne vil skære kødforbruget ned:
- •
Det er som udgangspunkt sundt at spise mange grøntsager.
- •
Skærer du ned på kødet eller fravælger det helt, skal man huske at erstatte den protein, som kødet giver.
- •
Bønner, linser og bælgfrugter er fremragende proteinkilder.
Madmagasinet Bitz & Frisk, DR1 21.55.