Dyr dåsetun dumper

Der er stor prisforskel på dåsetun, men kan man smage forskel på en dåsetun til 10 kroner og på en, der koster tre gange så meget? Tre madkendere har i en blindtest forsøgt at smage, lugte og kigge på konsistensen af seks forskellige slags tun i vand.

Madmagasinet på DR1 bad dommerpanel om at smage på forskellige dåser tun. (© Colourbox.com)

54 millioner. Så mange dåsetun spiser vi danskere om året, og langt de fleste dåser, der bliver solgt, er tun i vand.

Men prisen spiller også en rolle for vores valg i supermarkedet. Ifølge en meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder, vælger 49 procent altid den billigste dåsetun. Men hvad får man for pengene?

Det har et smagspanel bestående af Katrine Klinken, der er kok og madskribent, ejer af restaurant Fiskebaren, Anders Selmer og Mette Martinussen, kok og indehaver af restaurant 1.th, forsøgt at finde ud af.

Madmagasinet på DR1 bad panelet om at blindteste seks dåser tun i tre prisklasser: Amanda Albacore Tun og Tun fra Rio Mare til cirka 190 kroner per kg samt mellemvaren fra Glyngøre og John West til 110 kroner per kg. - i den billige ende har de tre madkendere smagt på Coops Tun i vand og Nettos Natuna til ca. 80 kroner per kilo.

Dyreste dåsetun dumper

Den dyre tun fra Rio Mare dumper testen med et brag. Dåsetunen begejstrede ikke panelet, da de synes, tunen smagte surt og direkte lugtede af kattemad.

Den næstdyreste dåsetun i testen, Amanda Albacore Tun, vinder, fordi den ifølge smagspanelet duftede godt, havde en fin konsistens og ikke smagte for meget af fisk.

Madkenderne var dog ikke begejstret for tun-udvalget i testen, og Amanda Albacore Tun vinder, selv om flere i panelet fandt den tør og kedelig.

Tør tun mangler mayonnaise

Glyngøre og John West ender som nummer to og tre i testen. Panelet er enige om, at tunen fra Glyngøre dufter godt, og Mette Martinussen mener, at den nærmest opleves som saftig, selvom den dog hurtigt bliver tør.

Ifølge panelet dufter tunen fra John West meget af fisk, selv om den ikke smager særlig meget af fisk.

- Den er tør, bitter og skriger på mayonnaise, siger Katrine Klinken.

Billige dåser

Tunen fra Natuna og Coops Tun i vand er testens billigste dåsetun.

Ifølge tun-eksperterne er Coops Tun i vand syrlig og metallisk, og konsistensen er ikke god, da tunen falder fra hinanden. Coops lavpris-tun ender på en fjerdeplads i testen.

Natuna falder heller ikke i god jord hos smagspanelet og ender næstsidst på tun-podiet.

- Tunen har en besynderlig smag og lugter dårligt, forklarer Anders Selmer.

Sådan gjorde vi:

De tre madkendere har testet seks forskellige dåsetun i tre prisklasser.

Smagspanelet vidste ikke, hvilke dåsetun der var tale om, eller hvad de havde kostet, da det var en blindtest.

Herefter skulle de give tunen point. Seks point til den tun, de bedst kunne lide, og et point til den dåsetun, de mindst kunne lide.

Panelet fordelte pointene således:

  • Amanda Albacore Tun: 17 point

  • Glyngøre: 16 point

  • John West: 12 point

  • Coops Tun i vand: 9 point

  • NaTuna: 5 point

  • Rio Mare: 4 point

Se mere om tun i Madmagasinet i aften på DR1 klokken 21.55.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk