Dyrenes Beskyttelse: Undgå berberie-ænder

Madmagasinet Bitz og Frisk sætter i aften fokus på anden til Mortensaften og jul. Dyrenes Beskyttelse råder til fravalg af berberi-and. Importør afviser.

(© Colourbox)

Hvis anden skal have haft det bedst mulige liv inden den ender på spisebordet til Mortensaften eller til jul, så skal man gå efter de fritgående eller økologiske peking-ænder.

Det er konklusionen på en ny Andeguide, som Dyrenes Beskyttelse har udarbejdet og som præsenteres i Madmagasinet Bitz & Frisk på DR1.

- Andemarkedet er lidt af jungle, siger Yvonne Johansen, der er dyrlæge fra Dyrenes Beskyttelse. Hun fraråder dog generelt ænder af racen berberie, medmindre de er økologiske eller fritgående.

En aggressiv and

Berberie er en meget aggressiv anderace, der har tendens til kannibalisme - især når de går meget tæt, hvilket de gør i den konventionelle produktion. Derfor kuperer man næb og kløer på berberie-anden for at minimere skaderne.

- Men kuperingen er meget smertefuldt, forklarer Yvonne Johansen fra Dyrenes Beskyttelse, der i programmet bakkes op af Anja Brinch Riber, Fjerkræekspert fra Aarhus Universitet.

Berberie-anden opdrættes næsten udelukkende i Frankrig, hvor den værdsættes, da den sætter mere kød og mindre fedt end Peking-anden, som vi opdrætter i Nordeuropa.

Lav pris er ikke motiverende

Klaus Bentzen fra Newdan, der formidler berberie-ænder i Danmark fra den franske storproducent Procanar, afviser kritikken. - Procanar trimmer næbbene med infrarød laser, hvilket ikke er smertefuldt. Og afkortning af berberiændernes negle sker når ællingerne er 14 dage gamle, helt uden smerte for dyrene, siger Klaus Bentzen og tilføjer: - For at komme videre med vore dyrevelfærdskoncepter er det vigtigt, at supermarkedskæderne arbejder den samme vej. Og her er lav pris bestemt ikke motiverende for høj dyrevelfærd, siger Klaus Bentzen, Newdan.

Madmagasinet Bitz og Frisk, DR1, 21.55.