Emballagen forringer kødets kvalitet

Gaspakket kød fra supermarkedet kan holde sig længere end det friskhakkede fra slagteren. Men kvaliteten daler

Slagterens friskhakkede oksekød kan holde sig i 24 timer. Gaspakket kød fra supermarkedets kølediske kan holde sig i over en uge. Emballeringen gør forskellen. Supermarkedets kød er ofte pakket i 'beskyttende atmosfære' centralt fra et storslagteri. Og det har både fordele og ulemper.

- Når kødet er pakket i beskyttende atmosfære, betyder det, at luftens normale atmosfære er skiftet ud med en ny luftart, der består af 80 procent ilt og 20 procent kuldioxid. Dét bevarer kødets røde farve og hæmmer mikroorganismerne, fortæller Mari Ann Tørngren, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut.

Og holdbarhed og den røde farve er vigtigt for forbrugere.

- Rødt hakket oksekød forbinder de fleste forbrugere jo med frisk kød, siger Mari Ann Tørngren.

Kødet harsker og mister mørhed

Der er altså fordele ved det gaspakkede kød. Men der er også ulemper. Kødets kvalitet forringes nemlig, jo flere dage det hakkede kød ligger i denne type emballering.

- Det høje indhold af ilt i pakkerne betyder, at kødet lettere kan harskne. Harskning er en proces, som sker i kødets fedt og i proteinerne, og hvor kvaliteten forringes med tiden. For kød pakket på denne her måde vil det også betyde, at det vil være lidt mindre saftigt og en smule mere gummiagtigt, når du for eksemepel laver en hakkebøf, fortæller Mari Ann Tørngren, der selv har lavet flere forsøg for branchen med de forskellige indpakningstyper.

Vi køber mere gaspakket kød

Danish Crown er storleverandør af hakket oksekød til de danske supermarkeder. Og her har man de seneste år oplevet øget efterspørgsel efter det gaspakkede kød.

- Mange supermarkeder har ikke nogen slagter i dag. Derfor pakker vi hakket oksekød i beskyttende atmosfære, så holdbarheden forlænges, og forbrugerne kan få det på alle tider af døgnet, fortæller Finn Klostermann, direktør i DC Beef.

Alene på Danish Crowns kreaturslagteri i Holsted hakker man 500 tons oksekød om ugen, som efterfølgende bliver pakket i beskyttende atmosfære.

Danish Crown: Det er et kompromis

Og Finn Klostermann medgiver, at det hakkede kød er bedst de første dage i køledisken.

- På de første dage i pakken er det helt som henne fra slagteren. Sidst i perioden er der en tendens til, at kødet bliver lidt anderledes. Men det er ligesom, hvis du køber en pakke skiveskåret rugbrød i supermarkedet kontra et friskbagt rugbrød. Det her er det gode kompromis, hvor forbrugerne får den flotte røde farve, og de får en holdbarhed, så vi kan nå at få det distribueret ud i butikkerne, og få det med hjem i køleskabene til forbrugerne, siger Finn Klostermann.

Se hvilke dele af koen, der ryger i hakket oksekød og kom med ind i Danmarks største kreaturslagteri i Madmagasinet på DR1 tirsdag aften kl. 21:55

Facebook
Twitter