En rødbede med krudt i

Den gamle danske rodfrugt, der engang blev brugt som lægeurt, er tilbage i varmen.

Sundt og farvestrålende: Prøv en rødbedesalat. (© Colourbox)

"Boost dig selv med rødbeder, læser jeg i flere magasiner, som handler om sund kost og motion. Men kan det passe. Hvad er det, som rødbeder indeholder, der skulle være så godt for os?"

Således spørger en bruger fødevareekspert Preben Vestergaard Hansen, som har følgende svar parat:

Vi skal spise flere grøntsager, råder fødevaremyndighederne os til. Og vi må også gerne spise flere af de grove grøntsager. Samtidig arbejder mange for, at befolkningen får en større interesse for Ny nordisk hverdagsmad.

Rødbeder hører til gruppe af gamle danske rodfrugter, og hvis man vil have flere grove grøntsager ind i sin daglige kost, så er rødbeder et fantastisk valg.

Sundere end andet

Der er en tendens til, at mange opfatter forskellige typer af frugt og grønt for sundere end andre.

Jeg husker blåbær, som blev udråbt som de sundeste bær, og går man på nettet, så vil man også finde mange påstande om, at rødbeder er noget særligt.

Myndighederne skelner imidlertid ikke mellem, om den ene grøntsag er sundere end den anden. Rådet er, at vi skal spise flere grove grøntsager, som indeholder flere kostfibre og mætter bedre end for eksempel en agurk eller tomat.

Kendt fre leverpostejen

Når det kommer til rødbeder, så er det jo en farvestrålende rodfrugt, som vi tidligere anvendte i den daglige madproduktion, men som de fleste kun kender som den røde skive på leverpostejsmaden.

Rødbeden har været kendt i mange århundreder og blev tidligere brugt som lægeurt. Rødbedens oprindelse er nok Italien, og den blev spredt til Skandinavien omkring 1600-tallet og derfra videre mod øst, hvor rødbeden er en meget vigtig grøntsag i mange østeuropæiske lande i dag.

Grove grøntsager

Rødbeder, gulerod, rødbede, selleri, persillerod og pastinak, broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål.

Kilde: Preben Vestergaard Hansen

Rød og sød

Rødbeder har et højt indhold af fibre, folat og kalium og indeholdet af energi er begrænset, så du skal ikke tænke på vægten. Da rødbeder er nært beslægtet med sukkerroe, har de et højt sukkerindhold, som er på ca. 8 gram/100 gram.

Det giver rodfrugten den sødlige smag, som kan være godt i madlavningen, men for de mennesker, som skal undgå for meget sukker som for eksempel diabetikere, skal man selvfølgelig tænke på sit forbrug.

Vidunder-rod?

Rodfrugter indeholder også meget nitrat. Nitrat er tidligere blevet beskyldt for at være farligt for både miljø og mennesker. Ny forskning viser dog, at fødevarer med et højt indhold af nitrat - fx rødbede, spinat, broccoli, selleri, kål og jordbær - skulle være sande vidundermidler i forbindelse med træning.

I undersøgelsen fra Exeter Universitet skulle otte mænd således over seks dage drikke en halv liter rødbedejuice dagligt. Forskerne kunne herefter konstatere, at mændene forbedrede deres ydeevne med 5-10 procent, hvis de trænede med lav intensitet, og hele 15-20 procent ved højintensiv træning.

Men om ovenstående har en sådan effekt, er jeg altså ikke sikker på.

Masser af farve

Rødbeden indeholder farvestoffet betanin. Farven skyldes et vandopløseligt pigment. Nogle mennesker kan ikke nedbryde dette pigment og får rødfarvet urin, og det kan også ses lidt på afføringen. Rødfarvningen er helt ufarlig.

Brug rødbederne rå i salaten, bag dem blandet med andre rodfrugter i ovnen eller prøv at lave en rødbedesaft.

Men pas på tøjet når du renser og ordner rødbeder. Farvestoffet er nemlig meget svært at få af tøjet.

Jeg bruger altid plastikhandsker når jeg ordner rødbederne så jeg også undgår at få røde fingre.