Er champignon farlige?

Champignon skal indtages med måde, lige som alle andre fødevarer, skriver ernæringseksperten til en bruger, som har læst, at champignon er farlige.

(© Colourbox)

Vi ved godt, at svampe kan være farlige og giftige, hvis man kommer til at tage de forkerte med hjem fra skoven.

Men kan de kendte champignon også være farlige, spørger en bruger ekspertpanelet på Lev Nu:

"Jeg har læst en lille notits i et magasin for nylig, at champignon ikke er så sunde som hidtil antaget (i hvert fald af mig). De indeholder stoffet Phenylhydrazin, som delvist nedbrydes, når champignonerne bliver stegt eller varmebehandlet.

Jeg er ret chokeret over denne information. Jeg har spist champignon i min daglige salat og anser det som et fiberrigt og slankende produkt.

Hvad er din mening om champignon?"

Vi sender naturligvis fluks spørgsmålet videre til Preben Vestergaard-Hansen, der er ernæringsekspert på Lev Nu, som svarer:

Champignon har været indsamlet i naturen siden oldtiden. I 1700-tallet begyndte den erhvervsmæssige dyrkning af champignon i Frankrig, og i Danmark begyndte vi 100 år senere, men først fra 1950'erne kom der rigtig gang i dyrkningen herhjemme, som nu anvendes på mange måder i gryderetter, på pizza og fx i salater.

Masser af gode sager i

Champignon er den mest almindelige blandt de spiselige svampe. Botanisk set er champignon en sporeplante og ikke en grøntsag, selv om den kulinarisk bruges som en grøntsag. Champignon er fedtfattig med et forholdsvist højt indhold af protein, men også rig på kostfibre og vitaminerne B2-, niacin og pantotensyre samt mineralerne selen, kobber, jod og kalium.

Alligevel anbefaler Fødevarestyrelsen, at man ikke bør spise mere end et par kg champignoner om året. Det skyldes, som du selv er inde på, at de indeholder nogle naturlige giftstoffer, de såkaldte phenylhydraziner. Stoffet nedbrydes dog delvist ved opvarmning og konservering eller stegning.

Hvis man koger champignoner og hælder kogevandet væk, får man nedsat indtagelse af giftstoffer fra svampene. Ligeledes hvis man begrænser brugen af champignon som fx i rå i salater.

Alt med måde

Når champignon indeholder et stof, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende, så er det ikke ensbetydende med, at man skal afholde sig fra at spise dem. Vi har spist mange champignoner i Danmark i de sidste årtier, og hvis det skulle være et sundhedsmæssigt problem, så havde fødevaremyndighederne selvfølgelig taget hånd om det for at sikre, at man ikke bliver syg af den mad, man spiser.

Så mit råd er, at du selvfølgelig skal fortsætte med at spise champignon - de smager jo dejligt - men det gælder for champignon, som for mange andre fødevarer, at man skal spise med måde og altid huske at variere. Hermed mener jeg, at man kan variere indholdet af råvarer i sin salat, så det ikke altid er champignon, som kommer i.

Og går man uden om de industrifremstillede kendte champignon og vælger at gå ud i skoven om efteråret for at samle svampe, så vil jeg stærkt anbefale, at man har en kyndig svampeekspert med, så der ikke ryger en rigtig farlig en af slagsen med ned i kurven.

Velbekomme og god appetit.

Facebook
Twitter