Er stevia bedre end sukker og sødemidler?

En bruger spørger hvad det egentlig er bedst at søde sin mad med. Få eksperternes vurdering.

(© Colourbox)

En bruger har skrevet til Lev Nu, fordi hun er i tvivl om, hvad der egentlig er op og ned i forhold til sukkererstatninger som kunstige sødemidler og planten stevia. Hun skriver blandt andet: "Er stevia bedre end sukker, og kunstige sødestoffer? Jeg har læst mig frem til, at den stevia vi kan købe i løs vægt og i madprodukter i virkeligheden er kunstigt fremstillet. Hvis det er rigtigt, så er vi vel lige vidt i kampen om at få vippet de kunstige sødestoffer af pinden? Og tilfredsstiller det ens sukkerbehov? De kunstige sødestoffer skulle efter sigende gå ind og snyde kroppen til at tro, at den har fået sukker og så tage mere på end ved almindelig roe- eller rørsukker. Sker det også med stevia?" Vi har sendt spørgsmålet videre Til Preben Vestergaard, der er fødevarekspert på Lev Nu, og han svarer: Vi har alle fået det søde ind med modermælken. Modermælk indeholder mælkesukker, som bidrager til energi nødvendig for vækst. Mange mener derfor, at vi biologisk udvikler et behov for at spise og drikke sødt. Den søde smag kan fremkomme på flere forskellige måder. Vi kender alle det almindelige sukker (sakkarose), som man kommer ovenpå havregryn og i kaffen. Behovet for alternativer til almindeligt sukker opstod for mange år siden, da man skulle finde andre muligheder for at søde maden til diabetikere.I dag anvendes kunstige sødestoffer i utallige fødevarer og ikke mindst i læskedrikke. Myndighedernes vurdering Fødevaremyndighederne har gennem mange år vurderet den sundhedsmæssige betydning af kunstige sødestoffer og kommet til den samme konklusion, at det ikke i de mængder det indtages kan påvirke sundheden. Men hvorfor har kunstige sødestoffer fået så stor opmærksomhed i nutiden? Det skal ses i forhold til den store globale udvikling i overvægt, hvor mange mener, at sukker har en væsentlig rolle. Hvis det skal være sødt uden at give kalorier, ja så er andre sødestoffer en mulighed. En af løsningerne, der skal til for at ændre vores sukkerindtagelse og udviklingen af livsstilssygdomme som type 2 diabetes og fedme, vil være at finde nye ikke-kaloriefyldte sødemidler som erstatning.

Den anden sukkerrevolution Her er det, at planten Stevia rebudiana Bertoni kan komme i spil. Planten fra Sydamerika indeholder sødestofforbindelser uden at tilføre kalorier og er blevet anvendt af Guarani- og Aché-indianere i Paraguay og Brasilien igennem århundreder til især at søde urtete. Opdagelsen af stevia-sødestofferne er blevet betegnet som den anden sukkerrevolution. Planten indeholder mange forskellige forbindelser der er 300-400 gange sødere end almindelig bordsukker. Produktionsteknisk kan man selvfølgelig "udtrække" disse sødestoffer, og de har været anvendt i mere end 30 år i Japan, hvor man allerede i 1985 godkendte Stevia som sødestof. Senere er mange andre lande fulgt efter som f.eks. USA, Israel, Schweiz, Kina og nu også EU. Hjernen skal have sukker Sukkerafhængighed er blevet et populært udtryk. At kroppen skal have sukker. Det er egentligt korrekt, fordi hjernen er afhængig af at få tilført glukose. Det har betydning for regulering af appetitten og stofskiftet. Indtager man kunstige sødestoffer, kan hjernen, som du skriver, "snydes" idet den ikke får sukker. Det kan betyde, at man har behov for mere sukker for at hjernen bliver tilfredsstillet. Stevia påvirker ikke blodsukkeret som almindeligt sukker gør, og når planten ikke indeholder energi, så er det jo nærliggende at antage, at det er bedre end at indtage sukker, hvis man ønsker at få den søde smag uden kalorier. Stevia-sødestofferne har gennem undersøgelser vist, at kunne agere på samme måde som sukker i kroppen. Det vil betyde, at man får den samme "tilfredsstillelse" ved at indtage Stevia-sødestofferne uden at indtage kalorier. Spar på det søde Kostanbefalingerne siger, at man skal spare på tilsat sukker, fordi det kan have en negativ betydning for folkesundheden. Hvis man gerne vil have lidt sødt, så kan Stevia være et alternativ. Så længe fødevaremyndighederne ikke har frarådet brugen af det, så ser jeg ingen problemer i at du bruger lidt sødt i maden og drikkevarerne. Men en gylden regel er altid, at man skal spare på det "søde". Uanset om det er sukker, kunstige sødemidler eller Stevia. Den søde smag kan være vanedannende, så mit råd er at slukke tørsten i vand. Ttilsæt evt. lidt sød frugt, og så i øvrigt spare på det "søde" i din madlavning, uanset om det er sukker, kunstige sødestoffer eller Stevia.

Facebook
Twitter