Ernæringsekspert afliver myte om sund glutenkost

Der er ingen grund til at købe glutenfri varer, med mindre du har glutenallergi. - Eneste fordel er, at man finder noget at bruge sine penge på, lyder det fra en ekspert.

Journalist Mette Frisk kigger på glutenfri produkter i 'Madmagasinet' sammen med Benjamin Gilbert-Jespersen, der er lektor i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol.

Der er kommet mange flere glutenfri varer i danske butikker de senere år. Eksempelvis oplyser Coop, at antallet af glutenfri varer i virksomhedens butikker er steget fra ca. 20 varer i 2009 til flere end 200 i 2015, og i samme periode er omsætningen på glutenfri varer femdoblet, lyder det i aftenens udgave af ’Madmagasinet’, der handler om glutenfri varer.

Mange køber glutenfrit, fordi man fornemmer, at det er sundere. Men der er absolut ingen sundhedsmæssig værdi i at købe glutenfri produkter, med mindre man har fået konstateret glutenallergi, lyder det fra Benjamin Gilbert-Jespersen, der er lektor i ernæring og sundhed på Professionshøjskolen Metropol. Faktisk tværtimod:

Hvad er Cøliaki?
  • Cøliaki eller glutenallergi er en sygdom, der udløses af proteiner i rug, hvede og byg, og som udløser en immunreaktion i tarmen.
  • Symptomerne er blandt andet diarre, ondt i maven, luftophobning, vægttab og blodmangel.

Kilde: Jüri Rumessen, overlæge, forsker og mave/tarmspecialist

Ringere næringsindhold

- Glutenfri varer er forarbejdet meget, for de er lavet på en fabrik, hvor de har fået nogle raffinerede varer i sig i stedet for almindeligt mel. Jo mere man raffinererer, jo mere mister man af næringsindhold i varen, og de glutenfrie varer mister mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, siger han.

Journalist Mette Frisk spørger dernæst opklarende, om de glutenfri varer da ikke er sundere

- Med mindre man er syg og ikke kan tåle gluten, så nej, lyder det fra Benjamin Gilbert-Jespersen.

Ingen selvbehandling

Og netop det med selv at fornemme, at ens krop ikke har det så godt med gluten. Og dernæst vælge – helt på egen hånd og uden lægens vurdering – at skære gluten væk fra kosten, er ifølge Jüri Rumessen, der er overlæge, forsker og mave/tarmspecialist, ikke en god ide. Det kan få alvorlige følger:

- Hvis man begynder at behandle sig selv med glutenfri kost, risikerer vi en situation, hvor man har cøliaki eller glutenallergi, som er en kronisk tarmsygdom, men hvor det bliver overset. Og hvis man ikke gør noget ved cøliaki, risikerer man blandt andet at få jernmangel, knogleskørhed eller visse typer lymfekræft, fortæller han i udsendelsen.

Spis rigtig mad

Er man en af de personer, der rent faktisk har fået konstateret glutenallergi, mener ernæringsekspert Benjamin Gilbert-Jespersen, at man alligevel skal lade være med at hive ned fra supermarkedernes hylder med de meget dyre glutenfri varer:

- Hvis man ikke kan tåle gluten, skal man spise rigtig mad, som er forarbejdet så lidt som muligt. Og her kan man blandt andet vælge mellem alle grøntsager, frugter, al mælk, ost og surmælksprodukter, fortæller han.

I aftens program kommer kok Adam Aamann med tre bud på lækre glutenfri retter, man selv kan lave af friske råvarer.

Se 'Madmagasinet' i aften kl. 21.