Mad

Ernæringsekspert: Ja, vi spiser for meget farlig fedt

En ernæringsekspert fastslår, at vi skal skære ned på den såkaldte mættede fedt.

Kun tre procent af os har et sundt indtag af den mættede fedt, viser en omfattende undersøgelse af danskernes kostvaner. Og der er god grund til at holde igen med den mættede fedt, der blandt andet findes i den fuldfede ost, siger ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen. (© COLOURBOX)

Siden DTU Fødevareinstituttet offentliggjorde resultatet af den omfattende undersøgelse af danskernes kostvaner, har debatten om den såkaldte mættede fedt raset.

Undersøgelsen slog nemlig blandt andet fast, at vi spiser for meget af det mættede fedt. Fedt, man for eksempel kan finde i smør, visse kødudskæringer og fuldfed ost (45+ og derover).

Også her på Lev Nu har vi modtaget flere henvendelser fra vores brugere, som sætter spørgsmålstegn ved, hvor farligt det mættede fedt egentlig er.

Stor viden bag kostråd

Det er Fødevarestyrelsen, der anbefaler, at vi i højere grad skal styre uden om fødevarer med mættet fedt.

Og den anbefaling giver god mening, forklarer Preben Vestergaard Hansen, som er kandidat i human ernæring på Professionshøjskolen Metropol. Han har fået forelagt nogle af de mange henvendelser, der er kommet til redaktionen. Han forklarer:

- De personer, som udformer kostrådene, har gennem flere år fulgt den seneste udvikling på området. I dette tilfælde findes der omfattende og dokumenteret viden om, at der er en sammenhæng mellem at spise mættet fedt og risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. For meget mættet fedt bidrager også til udviklingen af diabetes 2 og muligvis visse former for kræft.

Han tilføjer, at Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse også læner sig op ad rådet om at skære ned på den mættede fedt.

Lyt til fagfolkene

Det er ikke kun spørgsmålet om den mættede fedt, der får danskerne til tasterne. Helt generelt er sundhedsområdet ofte til debat.

- Mad og sundhed er nærmest blevet en religion for mange. Vi må dog stole på, at de ernæringsfolk, som håndterer den viden, der er på området - og i øvrigt har mange års forskning bag sig - rent faktisk har forstand på det, kommenterer Preben Vestergaard Hansen.

Facebook
Twitter