Få fattigrøvens sunde juleopskrifter

Vil du gerne være kreativ i køkkenet og samtidig spare penge, så få fattigrøvens juletip.

(© Colourbox)

Kogebog for Fattigrøve hedder Rolf Lunds kogebog fra 90´erne, der siden er kommet i forskellige indpakninger: 60 nye retter for fattigrøve, Festmad for fattigrøve, Slankemad for fattigrøve m.fl.

Men der er endnu ikke kommet én, der hedder Jul for Fattigrøve, for i december - og i selve julen - skal man ikke nødvendigvis være fedterøv. Mener i hvert fald Rolf Lund.

- Det må være nok, at man forsøger at leve økonomisk i hverdagen. Jeg synes godt, man må slå sig løs til jul, og faktisk er netop julemad egentlig ikke dyr mad, når det kommer til stykket, forklarer han.

- Man kan eksempelvis købe ribbensteg i stedet for flæskesteg, og man kan købe kartofler og rødkål til rimelig pris på glas, siger Rolf Lund, der også selv køber sin and og de andre gode december-ting på tilbud.

Økologi kan være dyrt

Rolf Lund er nemlig ikke tilhænger af, at alt nødvendigvis skal være økologisk. Men mere at råvarerne skal se godt ud.

- Jeg køber de gode tilbud på dagen, men jeg har ikke et princip om, at kødet fx. skal være økologisk, for i så fald så bliver dit kødbudget altså tre gange højere end normalt. Det samme, hvis du spiser økologiske grøntsager, så er de en hel del dyrere end de konventionelle, forklarer den økonomiske og selvlærte fattigrøvs-kok.

Billig mad - en sportsgren

Han sørger for at leve alsidigt og sundt, han spiser ofte vegetarisk, og så har han et princip om, at absolut intet fra køleskabet må gå til spilde.

- At leve billigt er en sport for mig, og det er også et spørgsmål om at bruge sin fantasi: Hvad kan jeg bruge en rest fra i går til? Hvordan kan man variere sine retter etc. Jeg synes faktisk, jeg oplever, at det ofte kan løfte retterne op til et højere niveau end ved at følge traditionelle opskrifter.

De to vedhæftede pålægsopskrifter er således udviklet ud fra ovenstående principper:

- Dels ville jeg have et mindre fedt alternativt til leverpostejen - og lakse-smørepålægget var egentlig en rest fra noget røget laks, jeg havde i køleskabet, som skulle bruges, så lavede jeg en laksetærte med fyld.

- Der blev stadig for meget fyld, så det kom jeg op i en ildfast skål og puttede det i ovnen, og det blev på den led et fugtigt og fedtfattigt smørepålæg, som smager dejligt på rugbrød - et fedtfattigt og billigt alternativ til julefrokostbordet.

Facebook
Twitter