Få succes med køkkenhaven

Køkkenhaven skal ligge hvor du kan se den, og ikke gemmes væk i en afsides krog af haven. Køkkenhaven kan sagtens være en smuk og farverig plet i haven.

(© colourbox)

Hvem vil ikke gerne forsyne sig selv med lækre grøntsager i sommerhalvåret? Der er masser af penge at spare og stor glæde forbundet med at så og høste sine egne grøntsager. Men langt de fleste vælger at placere køkkenhaven et sted bag huset, og det er en skam, mener havearkitekt Inge Futtrup.

Hun råder i stedet til, at man placerer den, hvor man kan se den og har nem adgang til den fra huset. Det øger nemlig chancen for succes og en køkkenhave behøver på ingen måder, at være trist at se på. Hun har følgende gode råd til en succesfuld køkkenhave:

Plant dine grøntsager, hvor du kan se dem

Jo mere man gemmer køkkenhaven væk, jo mindre fylder den i bevidstheden - og så ender det alt for tit med, at den bliver glemt og forsvinder mellem mælkebøtter, fuglegræs og stikkende tidsler.

Ligger køkkenhaven derimod tæt ved huset eller et sted, hvor du færdes hver dag, så vil det være helt naturligt at pusle lidt ekstra om gulerodsrækkerne - og radiserne vil blive spist, mens de er små, sprøde og delikate.

Plant blomster i køkkenhaven

Jeg vil vove at påstå, at køkkenhaven kan være mindst lige så smuk som et staudebed. Og hvis den er nogenlunde velholdt, kan det være utrolig tilfredsstillende at sidde i en magelig havestol og nyde synet af vækst og frodighed.

Prøv at forestille dig striber af orange morgenfruer, der lyser op mellem alt det grønne. Eller en duftende lavendelhæk, der indrammer bedet. Eller et par prægtige hjulkroner, der giver selv den mest blå sommerhimmel baghjul. Eller hvad med pralbønnernes orangerøde blomster i muntert favntag med squashens store gule tragte.

Kulørte sommerblomster er mere end velkomne. De er ligefrem godt selskab for de traditionelle køkkenurter, fordi de ofte holder skadedyr og sygdomme på afstand.

Skab plads til pauser og hygge

Da jeg for cirka ti år siden anlagde min nuværende køkkenhave, satte jeg en lille bænk ved plankeværket og smed lidt småsten omkring den. Så havde jeg altid et sted at sætte mig, når jeg trængte til en pause i så- og lugearbejdet, tænkte jeg.

Med det varede ikke længe, før den lille krog blev udvidet, så der også var plads til en drømmeseng. Samtidig såede jeg en bred række purløg til at danne "hæk" mellem hyggekrogen og grøntsagerne. Purløgene fik selvfølgelig lov at blomstre og trak et mylder af summende brumbasser og graciøse sommerfugle til.

Næste skridt var en sommerfuglebusk ved hjørnet af plankeværket, et brev valmuefrø, og et par poser tulipanløg til at holde purløgene med selskab - og siden da har jeg stort set ikke brugt vores ellers dejlige terrasse. Der er nemlig en vidunderlig stemning af liv, vækst og glæde i min køkkenhavekrog, som langt overgår den pæne haveafdeling.

Det er i min lille køkkenhavekrog, hvor jeg snupper en powernap med sol på næsen og maven. Hvor er jeg dybt taknemmelig for, at der kun er ti skridt fra min hoveddør til min køkkenhave!

Hvis du er blevet inspireret til at få gang i din egen køkknhave, så kan du finde flere af Inges tips via linket herunder:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk