Fem ting du skal vide om fugleinfluenza som forbruger

Der er konstateret fugleinfluenza i Danmark. Få svar på, hvad det betyder for dig.

Hvis man finder en større, nylig død fugl i naturen, må man gerne melde det ind til Fødevarestyrelsen. (Foto: Peter Ferdinand © Peter Ferdinand)

For nylig blev der konstateret fugle-influenza i Danmark, og Fødevarerstyrelsen går nu for første gang ud og advarer ande-avlere om fugleinfluenzaen, H5N8, som blev konstateret i en hobbyavlers ænder.

Men hvad betyder fugleinfluenza for dig som forbruger? Her er de fem ting, du bør vide - find selv mange flere svar på dine spørgsmål hos Fødevarestyrelsen.

1. Er det farligt at spise dyr, som er inficeret med fugleinfluenza?

Nej. De besætninger, der får konstateret fugleinfluenza, bliver slået ned og destrueret. Selv hvis du teoretisk set skulle få fingre i en fugl, der er smittet med fugleinfluenza, så dør virus efter et par minutters opvarmning til 70 grader.

2. Er juleanden i fare?

De store andeavlere er meget opmærksomme på smittebeskyttelse, så der skal nok være smittefri andebesætninger. Coop siger, at de ikke er nervøse her og nu, men kommer der flere tilfælde af fugleinfluenza kan de betyde, at man ikke vil sælge ferske danske ænder til jul, men kun udenlandske.

3. Kan jeg blive smittet med fugleinfluenza?

Nej. Fugleinfluenza spredes primært gennem dyrenes sekreter og afføring, men kan også spredes via inficeret foder og drikkevand. Smitte til mennesker er meget sjældent og ved specifikke varianter. Og de få gange det er sket, er det hos personer, som arbejder med smittede dyr.

4. Hvad gør jeg, hvis jeg finder en død fugl?

Indmeldinger af døde vildfugle er værdifulde for Fødevarestyrelsen, da undersøgelserne af fuglene giver et godt overblik over udbredelsen af fugleinfluenza blandt de vilde fugle i Danmark. Af ressourcemæssige årsager prioriterer man at indsamle fugle fra områder, hvor der endnu ikke er fundet smittede fugle, og kun nyligt døde, større fugle har interesse.

5. Hvad hvis jeg eller mit barn har rørt ved en død fugl?

Så er det nok at vaske hænderne grundigt med sæbe. Men som udgangspunkt bør kun voksne håndtere de døde fugle og undlad at røre deres ekskrementer. Døde fugle kan smides ud med almindeligt affald, der skal til forbrænding (ikke bioaffald).

Kilder: Fødevarestyrelsen og DR Nyheder