Find vej i julebrygs-junglen

Øl-eksperten guider dig til den rigtige bryg til højtiden

(Foto: unknown © Colourbox)

Øl-elskerne har et luksusproblem i denne tid: Der er alt for mange julebryg at vælge imellem.

Ole Madsen, som ølentusiast og redaktør for bladet ØLentusiasteN, sukker næsten opgivende ved tanken om alle de øl, der skal smages op til højtiden.

- Der er mindst 200 julebryg på markedet, og slaveøllene begrænser sig til cirka 20. Der er alt for mange gode at vælge imellem, siger han.

Han sidder i sin stue med 50 forskellige bryg foran sig, og de skal smages og vurderes til årets store test i ølentusiasternes blad.

- For mig er en god julebryg en øl, der passer til årstiden, maden og stemningen. Man kan sige, at øllet følger solen: Om foråret skal den være lys og let, og så bliver den mørkere og mørkere i løbet af året. I januar er den kulsort, siger han.

- Julebryg er ikke øl, vi bæller. Julebryg er hyggeøl, som vi nyder, og derfor må den gerne være stærkere – typisk 8-9 procent. Men i forhold til vin er det jo stadig alkohol-let.

Til den kraftige og fede julemad passer julebryg langt bedre end rødvin, mener Ole Madsen. Han har for flere år siden overtalt sin egen familie til at skifte de franske druer ud med mørk, dansk øl juleaften. For kulsyren er med til at opløse fedtet, og de karameltoner, som ofte er en del af bryggen, passer godt sammen med rødkål, svesker og brunede kartofler.

Juleøl er deleøl

- Og så kommer langt de fleste julebryg i flasker med 50 eller 75 centiliter, som er hyggelige at stille på bordet i stedet for de små øl. Dåser hører slet ikke til på et veldækket bord! De store flasker egner sig lige som vin til at dele, siger øl-redaktøren.

Han anbefaler, at man holder sig til julebryg fra danske bryggerier. De udenlandske kan snyde ved at være en ’almindelig’ øl, der blot har fået en juleagtig etiket påklistret.

Til de traditionsrige julefrokoster med sild og fiskefileter anbefaler han, at man vælger en lettere øl end den tunge julebryg, som til gengæld med fordel kan serveres med osten til sidst.

Bedre med alderen

De fleste julebryg bliver i øvrigt bedre med alderen, og derfor opfordrer Ole Madsen til, at man ignorerer den udløbsdato, som bryggeriet har påtrykt. Den kan være tilfældig – og ofte er den sat til lige før, at næste sæson går i gang. Men ’jo ældre, jo bedre’ gælder kun for stærke og mørke øl.

- Julebryg er stærk og krydret, og det er ikke øl, jeg har lyst til at slukke tørsten i, når jeg har været ude at hugge brænde. På en måde glæder jeg mig lidt, til julebryg-sæsonen er overstået, så jeg igen skal drikke mere læskende øl.

Ole Madsens fire bud på gode julebryg:

  • Golden Naked Christmas fra Carlsberg. Det er en glimrende all-round juleøl. Den indeholder sveskejuice og er derfor god til julemad.

  • Furs Christmas Ale. En belgisk inspireret julebryg med sødme fra karamel. Den har en alkoholprocent på 9,4, så det er en rigtig hyggeøl, man kan dele.

  • CoisboBeer Christmas Ale. Har tre år i træk vundet publikumsprisen på julebrygfestivalen. Den er belgisk inspireret og indeholder julekrydderier, som kan spille sammen med det søde. Den går godt til vanillekranse, æbleskiver eller konfekt som erstatning for gløgg.

  • Nørrebro Bryghus Stjenestund Klosterøl. Når ’stjerne’ indgår i øllens navn, er det typisk fordi den indeholder stjerneanis. Det er også tilfældet med Nørrebro Bryghus’, som har lakridssmag. Det spiller godt sammen med desserter eller konfekt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter