Selvom vi traditionelt altid har været en kødelskende nation, så er vi danskere alligevel begyndt at spise mindre kød hen over de senere år.
Både Coop og Dansk Supermarked oplever en stigning i efterspørgslen af produkter, der kan erstatte kød, fortæller P1 Morgen i et tema om kød i denne uge.
Når interessen for kød tilsyneladende daler, så ser supermarkederne derfor et stort potentiale i den gruppe af forbrugere, der populært i dag kaldes for flexitarer. Det er forbrugere, der i stadig stigende grad indfører kødløse dage i familiens husholdning.
Den tendens nikker analysechef Lars Aarup hos Coop genkendende til:
- Hvis vi ser på salget af køderstatningsprodukter, så kan vi se en stigning på 25-30 procent fra 2014-15, og den stigning bliver ikke mindre i år, forklarer ananlysechefen til P1 Morgen.
De unge kvinder i storbyen
Men hvem er det så, der vælger at indføre flere kødløse dage ved middagsbordene?
- Det er primært de unge, kvinderne og dem, der bor i storbyerne, forklarer seniorforsker ved Fødevareinstituttet DTU, Sisse Fagt, og hun anslår, at kun omkring fem procent af befolkningen indtil videre har valgt kødet helt fra.
- Men der er stort potentiale i, at vi skifter kødet ud med nogle kødløse dage, det anbefaler vores kostråd jo også til. Så hele befolkningen burde faktisk gå mere i flexitar-retningen for at blive sundere, supplerer Sisse Fagt.
Engang spillede kødet den største rolle på middagsbordet, og man opbyggede retten og opkaldte de fleste retter efter netop kødet. Men sådan er det heller ikke længere.
- Vi kan se i vores forskning, at kødets placering i vores madlavning er under forandring. I den vestlige verden har kødet traditionelt ligger øverst i det, vi kalder for fødevarehierakiet. En slags rangliste over fødevarer, der har mest og mindst betydning og status for os. Der har især det røde kød ligger øverst, hvor kornprodukter typisk har ligget nederst på denne liste, forklarer Lotte Holm, der er fødevaresociolog ved Københavns Universitet.
Kød ikke længere centrum
Men kødet er ved at hoppe ned ad ranglisten.
- Vi kan se det i de hverdagsretter, som familier laver i dag, det er i højere grad retter, hvor kødet ikke er centrum, men hvor kødet mere og mere bliver en ingrediens på linje med løg, dåsetomater, mas etc – når vi fx taler om pastaretter, taler vi om spaghetti med kødsovs, hvor kødet blot er en ingrediens, der er med til at give smag, det er ikke længere centrum i retten. Det samme gælder også pizza, lasagne og chili con carne, som også er blevet en del af det danske hverdagskøkken.
Du kan lytte til hele P1 Morgen tema om kød her.