Flere børn bliver madforskrækkede

Børn helt ned i børnehavealderen får et unaturligt forhold til mad, fordi forældrene er alt for optagede af mad og motion. Det er en farlig tendens, der kan resultere i deciderede spiseforstyrrelser, mener eksperter

Sundhedsbølgen er de seneste år rullet ind over Danmark.  Jagten på et sundere liv afspejles både i vores motionsvaner, hvor fitness er en folkesport med mere end 700.000 medlemmer - og i vores fødevareforbrug, hvor produkter som skyr, hytteost og mandler er storsælgere.

Men jagten på et sundere liv kan også have en bagside.  Flere eksperter advarer om at sundhedsdillen kan påvirke børns trivsel og gøre dem madforskrækkede.  I tirsdagens udgave af Madmagasinet, undersøger Mette Frisk og Christian Bitz, hvad der sker, når sundheden kammer over og bliver usund.

En usund tendens

Rachel Santini, der er hospitalsdirektør på Kildehøj privathospital, hvor man behandler spiseforstyrrelser, mener der er tale om en tendens, hvor flere og flere børn bliver madforskrækkede: ”Jeg tror det er et meget større problem, end vi tænker på”.

Særlig et eksempel med en pige i skolealderen har gjort indtryk: : ”Hun sad og hev det hvide ud af spegepølsen med en pincet i timen” fortæller Rachel Santini.

Karen Wistoft er lektor på DPU og har forsket i børn trivsel – også når det gælder deres forhold til mad. Hun oplever også, hvordan flere og flere børn får et overdrevent - og usundt - fokus på mad og motion: ”Små børn vil gerne leve op til de idealer deres forældre har. Så hvis deres forældre har et overdrevent fokus på kost og motion, vil de små piger og drenge også få det. Og så begynder de lige så stille at leve op til det billede, hvor man kontrollerer sin spisning - og i værste fald sygeligt”.

”Nul-sukker-politik” er usundt

Men selvom Karen Wistoft mener, at forældrene bærer hovedansvaret for deres børns trivsel, mener hun også, at institutioner, skoler og kommuner har et ansvar, når de med kostpolitikker og nul-sukker politikker laver regler for hvad der er sundt og usundt.

 - Det er et overdrevet fokus på sund mad, som planter sig i børnene og som kan føre til, at de føler skyld over at overskride de regler om, hvad de må også ikke må, siger Karen Wistoft. Hun oplever hvordan det overdrevne fokus, kan føre til en decideret spiseforstyrrelse hos nogle af de større børn, som tager sagen i egen hånd:  - De gør op med at samfundet skal styre dem – så de tager det ind og styrer det selv.  Og de kan blive så afhængige af den her selvkontrol, at de kan blive syge af det.

Slip kontrollen

Ifølge Karen Wistoft handler det om at slippe kontrollen, hvis man vil undgå madforskrækkelse og spiseforstyrrelser hos børnene. Hverken forældre eller institutioner skal være så optagede af, hvad børnene kommer på tallerkenen, eller hvor meget, eller lidt, de spiser. I stedet skal vi ifølge forskeren lære vores børn at nyde maden, og snakke om smagen, frem for kalorierne.