Gode råd om at vælge dåsetomater

Sådan vælger du flåede tomater, der ikke er plukket af billig udnyttet arbejdskraft.

Immigranter, der rejser til Europa i håbet om et bedre liv, ender ofte med at blive udnyttet som billig arbejdskraft, når de plukker dåsetomater i Syditalien. (Foto: Paula Banks © Getty Images)

Madmagasinet på DR1 viser i aften, hvordan dåsetomater plukkes af arbejdere, der nogle gange ikke får løn, og som er tvunget til at leve under meget dårlige forhold.

Hvad kan du gøre, hvis du gerne vil undgå at bidrage til den form for udnyttelse, når du køber dine dåsetomater? Og hvad skal du gå efter, hvis du gerne vil have kvalitet?

  • Gå efter dåsetomater produceret i Norditalien. Udnyttelsen sker især i Syditalien, da plukningen her ofte foregår ved håndplukning. I Norditalien er høsten ofte maskinel, og derfor kan du være mere sikker på ordentlige arbejdsforhold for arbejderne. En rapport fra det uafhængige medie Danwatch fandt i 2014, at mærker som Mutti og Agrigenus var de eneste, der kunne garantere, at deres tomater ikke var plukket af udnyttet arbejdskraft. Mutti fås i de fleste større danske supermarkeder.

  • Gå efter virksomheder, der tager ansvar for hele varekæden. Hvis man gerne vil støtte arbejderne i Syditalien ved stadig at købe dåser herfra, så skal man finde varer, hvor producenterne tage ansvar for hele varekæden. På den måde kan man bedre stole på, at de kontrollerer arbejdet helt ned til plukkerne. I Danwatch-rapporten fra 2014 tog brandet Bioitalia eksplicit ansvar for hele deres varekæde. Bioitalia producerer blandt andet for COOP’s mærke Änglamark og Irma Økologisk Balance.

  • Prøv andre end den billigste. Gå ikke efter prisen, når du køber dåsetomater. Det behøver ikke være de dyreste, der er bedst, men det vil oftest heller ikke være de billigste. Prøv dig frem og find ud af, hvilket mærke, du oftest mener, smager bedst. Gå efter en afrundet tomatsmag, fyldigt tomatkød og undgå dåser med grønne tomater, der ofte vil bringe surhed til retten. I vores egen lille smagstest vandt de hakkede dåsetomater fra Grøn Balance købt i Kiwi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk