GRAFIK Så kort tid bruger danskerne på at lave mad

Langt de fleste danskere bruger under en halv time på at lave aftensmad, viser tal fra Madkulturens Madindeks.

Der bliver ikke brugt unødvendig tid på anretning, pynt og detaljer, når der skal laves mad i hverdagen. Danskerne laver aftensmad i lyntempo, og hele 71 pct. bruger under en halv time på at snitte og stege og få maden på bordet i hverdagen, viser tal fra Madkulturens Madindeks 2015.

Madkulturens Madindeks er baseret på 2.339 danskeres svar på deres aftensmadsvaner, og tallene viser også, at der bliver kælet meget mindre for aftensmaden, når man skal spise alene. Således bruger næsten halvdelen af dem, der spiser alene, under et kvarter på madlavningen, mens kun 16 pct. af dem, der skal spise sammen med andre, bruger så kort tid på at lave aftensmad.

- Analysen bekræfter billedet af, at dem, der spiser alene, spiser mere enkel og færdigkøbt mad, der kræver færre ressourcer og mindre tid at tilberede, lyder det i Madkulturens Madindeks.

30 minutter blev til 52 minutter

Der er heldigvis hjælp at hente i mange kogebøger til at tilberede gode aftensmåltider på den halve time. En af de kogebøger, der står titusindvis af i de danske hjem, er Jamie Olivers kogebog 'Mad på 30 minutter', og kok Adam Aamann tester i programmet 'Madmagasinet', om han formår at nå retterne på den halve time. Det gør det ikke, og den rutinerede kok bruger henholdsvis 48 og 52 minutter at lave to retter fra den berømte kogebog.

Hurtig fisk og oksebryst

Adam Aamann har selv to bud på aftensmad, der er hurtig at lave: Et stykke oksebryst, der passer sig selv i ovnen hele dagen, mens man er på job, og en fiskeret med karry og ingefær, som tager kokken præcis 22 minutter at tilberede. Find de lækre opskrifter herunder.

Se 'Madmagasinet' i aften kl. 21.

Facebook
Twitter