GRAFIK Vi spiser usund snask i store mængder

Den gennemsnitlige dansker køber i alt fire kilo remoulade, mayonnaise, ketchup og sennep til pølserne og pomfritterne om året.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

7 tuber mayonnaise, 7 tuber remoulade, 3 store flasker tomatketchup og en enkelt flaske sennep. Det er omtrent, hvad hver dansker vender bunden i vejret på – hvert eneste år.

Madmagasinet ser i aften nærmere på det snaskede tilbehør, vi har så svært ved at undvære.

For selvom sovserne utvivlsomt får grillpølsen, burgeren eller pomfritterne til at glide lettere ned, så gør det ikke fastfood-forbruget mindre farligt – tværtimod.

Fire kilo fedt, salt og sukker

Det er nemlig fire kilo fyldt med fedt, salt, sukker og tilsætningsstoffer, forklarer ernæringsekspert Marie Steenberger.

Og her er vores yndlingstilbehør, ketchuppen, ikke fritaget.

- Ketchup er ikke bare tomatketchup. Der er stor forskel på, hvor meget sukker og salt, ketchuppen indeholder – og ikke mindst hvor mange tomater, der er puttet i, siger Marie Steenberger.

Modsat er mayonnaisen og remouladen nogle ordentlige kaloriebomber.

- Mayonnaisen består hovedsageligt af olie og æg, og derfor er det usunde særligt kalorieindholdet og de tilsætningsstoffer, der er tilført. Remouladen er i bund og grund mayonnaise med grøntsager, og derfor gælder noget af det samme for den, forklarer Marie Steenberger.

Light på dansk betyder vand

Kalorieforskrækkede danskere har mulighed for at købe light-udgaven af produkterne, men det er ikke nødvendigvis det optimale alternativ, selvom kalorieindholdet er lavere, forklarer ernæringseksperten.

- Et light-produkt skal ifølge lovgivningen indeholde 50 procent mindre fedt. Til gengæld betyder det ofte, at man betaler for 50 procent mere vand, siger hun og pointerer, at man ikke nødvendigvis er sundere, fordi man køber den lette udgave af mayonnaisen eller remouladen.

- Studier viser, at folk spiser meget mere af produkterne, netop fordi der står ’light’ på dem, siger Marie Steenberger.

Rør mayonnaisen selv

I aftenens udgave af Madmagasinet tester værterne Mette Frisk og Adam Aamann den hjemmelavede ketchup og mayonnaise mod de færdiglavede produkter med hjælp fra grill-gæsterne i Nakskov.

Og det er ikke nogen dum idé at promovere de hjemmelavede udgaver, for der er flere fordele ved at blende tomaterne eller røre mayonnaisen selv.

- Så kan du proppe din ketchup med tomater i stedet for salt og sukker og undgå tilsætningsstofferne i din mayonnaise og remoulade, siger Marie Steenberger.

På den lokale grillbar på havnen i Nakskov er kunderne ikke i tvivl om, hvad der komplimenterer pølsen og pomfritterne bedst:

De masseproducerede produkter er gode, men de hjemmelavede smager bedst, lyder dommen.

Madmagasinet bliver vist på DR1 i aften klokken 21.00.

Facebook
Twitter