Hvem er hende Suzette, som pandekagerne er opkaldt efter?

Har du nogensinde tænkt over, hvor de retter, du sætter til livs, har fået deres navn fra. Hvor stammer eksempelvis Suzette i crepes suzette - fra?

(© Colourbox)

Stig Lou er specialist i egnsretter. Han har skrevet en hel bog om dem, og han har i det hele taget en forkærlighed for at researche interessante detaljer op om den mad, vi sætter til livs.

På samme måde har han en forkærlighed for at finde ud af, hvorfor vores mad får sjove titler som eksempelvis Bøf Lindstrøm, Pære Belle Helene - eller crepes Suzette.

Så hvem er hun egentlig - hende Suzette, der har lagt navn til pandekagerne?

Et uheld skabte en ny smags-sensation

Denne historie starter på en restaurant kaldet Café de Paris i Monte Carlo i år 1895, fortæller Stig Lou:

- Prince Edward af Wales, søn af dronning Victoria og den fremtidige konge af England, var en regelmæssig kunde i restauranten. En dag da han og nogle andre herrer samt en datter til en af mændene ankom til frokost, blev den femten-årige Henri Charpentier, en hjælpetjener, bedt om at betjene dem, fordi den sædvanlige tjener var blevet syg.

- En af retterne var crepes (pandekager). Crepes blev forkogt i køkkenet, men retten blev færdiggjort ved at varme dem i en sauce lavet af appelsinskal, sukker og en kombination af likør i et chafing fad foran gæsterne.

Helt uventet brød alkoholen i brand, og således blev saucen flamberet. Og ved et lykketræf blev skabt en ny smags-sensation.

- Edward og hans gæster var glade, og prinsen spurgte Charpentier, hvad han planlagde at kalde sin nye kreation. Charpentier foreslog "Crepes Princesse", men Edward, foreslog derimod ”Crepes Suzette” til ære for sin gæsts unge datter.

- Og dermed blev en klassiker født.

Charpentier blev senere en verdensberømt kok og publicerede historien i sine erindringer.

Der findes også en vovet version af historien

Charpentiers fortælling bestrides af nogle og er ikke den eneste version af oprindelsen af Crepes Suzette.

- En mere vovet variation er, at Suzette ikke var datter af en af Edward gæster, men en af prinsens elskere. Det er også påstået, at en kok ved navn Monsieur Joseph opfandt retten for en tysk skuespillerinde, Suzanne "Suzette" Reichenhurg.

En tredje version hævder, at Crepes Suzette blev skabt af en kok ved navn Jean Reboux for kong Louis XV på opfordring af prinsesse Suzette de Carignan, der angiveligt var forelsket i kongen.

- Vi vil aldrig få at vide, om Suzette var en lille pige, en prins' elskerinde, en skuespiller, en karakter i et teaterstykke eller en prinsesse.

En særlig pandekage

Crepe er det franske ord for pandekage. Crepes adskiller sig fra traditionelle pandekager ved, at de er lettere, tyndere og er brugt i både søde og krydrede retter.

Crepes kan suppleres eller fyldes og rulles med frugt, kød, ost, eller grøntsager. De er ofte ledsaget af en slags sauce og danner grundlag for en appetitvækker eller hovedret. Crepes Suzette er søde crepes ledsaget af en smør-sauce med appelsinsmag, og flamberet med orange likør.

Crepes er vanskeligere at tilberede end traditionelle pandekager. I modsætning til pandekagedej, hvor nogle klumper er uden betydning, skal crepe-dej være glat og mere flydende.

- Dette er grunden til, at nogle kokke bruger en blender.

- Dernæst bør dejen hvile i køleskab i to timer. Dette muliggør at mel-partiklerne ekspanderer i væsken og letter spredning af luftbobler. Begge disse processer skaber en lettere, tyndere dej.

Hvis dejen bliver tykkere ved hvile, tilsættes lidt vand, indtil den ønskede konsistens er opnået. Den færdige crepe bages i en crepe pande, en lav, rund stegepande specielt designet til at lave crepes. Hvis du ikke har en crepe pande du kan bruge en non-stick otte tommer stegepande.

Opskrift (12 stk):

Ingredienser:

 1. 1

  2 dl.hvedemel

 2. 2

  2 spsk.sukker

 3. 3

  Et drys salt

 4. 4

  1 dl.mælk

 5. 5

  2 dl.kaffefløde

 6. 6

  2-3 æg

 7. 7

  25 g. smeltet smør

 8. 8

  1 spsk.cognac

 9. 9

  Revet skal af 1 citron

 10. 10

  Evt. smør til bagning

Sauce:

 1. 1

  4 stk.hugget sukker

 2. 2

  2 spsk smør, ca 30 g.

 3. 3

  Saften af 1 appelsin

 4. 4

  ½ dl.Grand Marnier½ dl.cognac

 5. 5

  2 spsk.smuttede hakkede mandler

Tilberedning:

Dejen røres sammen og hviler ca. ½ time, før den bages til små tynde pandekager, der foldes 2 gange. Til sovsen gnides sukker-stykkerne mod skallen af appelsinen, til de er helt mørkegule og gennemtrukket af olien fra skallen. Sukkerstykkerne lægges i flamberingspanden, appelsinsaften presses og sies over sukkeret. Læg smørklatter ved og varm op, til sovsen begynder at syde. Nu vendes pandekagerne rundt i sovsen og lægges efterhånden ud til kanten. Når alle pandekager er vendt i sovsen, fordeles de jævnt på panden, overhældes med cognac og likør og flamberes. De smuttede, hakkede mandler drysses over. Flamberingen skal helst foregå ved bordet, så pandekagerne kan serveres lune straks efter. Opskrift kilde: Alle tiders kogebog.