Kan vi ikke gøre koldskålen bare lidt sundere?

Jo, det kan man godt. Det er faktisk muligt at bage fuldkornskammerjunkere til den søde sommerspise.

De lever ikke helt op til fuldkornslogoet, men fuldkornskammerjunkerne tilfører trods alt desserttallerkenen en smule fibre. (© Fuldkornspartnerskabet)

Det er så sikkert som amen i kirken: Så snart sommersolen kigger frem, og temperaturen bevæger sig op over de tyve grader, så rykker supermarkederne ud med koldskål og kammerjunkere.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at koldskål og kammerjunkere er, hvad det er: En sød dessert med et relativt højt indhold af kalorier.

Bag kammerjunkerne selv

Du kan faktisk twiste den søde dessert en anelse i den sunde retning ved at bage dine kammerjunkere selv og tilsætte fuldkornshvedemel, foreslår Fuldkornspartnerskabet.

- De lever ikke op til fuldkornslogoet, men er en god anledning til at få listet lidt fuldkorn på desserttallerkenen i sommervarmen, siger Rikke Iben Neess fra Fuldkornspartnerskabet.

- Og de har en sprød og sød smag.

Fuldkornspartnerskabet arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Fuldkornspartnerskabet består af Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder.

Kammerjunkere med fuldkorn

  • Ingredienser til 30 stk.:

  • 2 æg

  • 150 g sukker

  • 50 g smør

  • 150 g hvedemel

  • 150 g fuldkornslogomærket hvedemel

  • 1 tsk. bagepulver

  • 1/4 tsk. salt

  • 1 økologisk citron

  • 1/4 tsk. stødt kardemomme

  • 1 vaniljestang

  • Fremgangsmåde: Smelt smørret og lad det køle lidt af. Pisk æg, sukker, revet citronskal, kardemomme, kornene fra vanilje stangen og det smeltede smør. Kom hvedemel, fuldkornshvedemel, salt og bagepulver i en anden skål og rør det sammen. Bland indholdet i de to skåle og rør det til en ensartet dej og sæt den på køl i 1 time.

  • Tag dejen ud og del den i 2 stykker. Rul begge stykker til lange pølser på et bord drysset let med mel. Del hver pølse i 15 stykker og rul dem til kugler. Kuglerne sættes på en bageplade med bagepapir og gives et lille tryk på toppen, så de bliver lidt fladere.

  • Bag kuglerne i 6 minutter i en forvarmet ovn ved 200°C og varmluft. Tag kuglerne ud og lad dem køle af et par minutter. Skær kuglerne over på midten og sæt dem tilbage på bagepladen med skærefladen opad. Er kuglerne stadig meget fugtige i midten, sættes de tilbage i ovnen et par minutter inden de skæres over.

  • Kom de halverede kugler tilbage i ovnen ved 150°C og varmluft i 25 minutter. Tag kammerjunkerne ud og lad dem køle af inden servering.

  • Server med koldskål og eventuelt jordbær.

Facebook
Twitter