Kartofler er sundere end fuldkornspasta

Kartofler er røget ud i kulden til fordel for pasta. Bitz & Frisk ser nærmere på den sunde knold.

(© Colourbox)

Kartoflen er gået af mode. I løbet af de seneste 40 år er danskernes kartoffelspisning faldet til det halve. Madmagasinet Bitz og Frisk undersøger i aften, hvorfor vi fravælger den lille knold.

Spørger man danskerne, hvorfor de har fravalgt kartoflen, er der ifølge Bitz & Frisk to ting der går igen: Udvalget af madvarer er blevet større, og så mener mange, at kartofler simpelthen er for vanskelige at tilberede sammenlignet med pasta og ris.

Kartoflen indeholder vigtige ting

- Det kan godt være, at ris og pasta er lettere at tilberede. Men tager man sundhedsbrillerne på, er det en dum ide at spise pasta frem for kartoflerne. Kartofler indeholder vigtige mineraler som kalium, der er vigtigt for blandt andet muskelfunktionen.

- Derudover er kartoflen en af danskernes vigtigste kilder til C-vitamin, siger Christian Bitz.

Kartofler behøver ikke være sovset ind

Søren Wiuff, der er grøntsags-avler, mener danskernes fravalg af kartofler handler om kedsomhed: - Danskerne har i 50 år spist den samme kogte kartoffel overhældt med sovs. Jeg tror, at det er en af grundene til, at vi i dag fravælger den. Men det er synd, for kartoflen kan så meget mere, siger han.

Søren Wiuff mener, kartofler skal opfattes som en grøntsag og ikke bare som tilbehør, og han forsøger at bruge kartofler i retter sammen med andre grøntsager.Kalorielet i forhold til fuldkornspasta

Ifølge Christian Bitz er kartoflen den mest mættende basisvare pr kalorie.

- Og så indeholder den kun halvt så mange kalorier og halvt så meget stivelse som pasta og ris - også selvom man vælger fuldkornspasta og brune ris, siger Christian Bitz.

Facebook
Twitter