KLUMME Masser af mad løser ikke menneskers problemer

Vi ved, det er usundt at ryge og drikke. Men når det gælder den mad, vi sætter til livs, så halter det, skriver kosteksperten her i sin kommentar til året, der gik på Lev Nu.

Mange mennesker spiser på deres følelser, og det er ikke sundt, skriver Marie Steenberger. (© COLOURBOX)

Da jeg overtog posten som brevkasseredaktør her på siden, var et af mine erklærede mål at bidrage med et nyt perspektiv på sundhed. Jeg inviterede derfor jer læsere til at skrive til mig - også når det gjaldt de følelsesmæssige udfordringer ved at leve et sundt liv.

I tog imod invitationen, og jeg fik mange mails om paradokset i at vide nok om kost og sundhed, men ikke at være i stand til at føre de gode intentioner ud i livet.

Jeg fik mails fra trøstespisere, overspisere og smugspisere. Alle læsere, der tydeligvis ved nok om kalorier og portionsstørrelser men som slipper kontrollen i smug og spiser alt for meget af alt det forkerte.

Følelsesmæssig spisning

Jeg tror ikke, det er helt tilfældigt, at følelsesmæssig spisning har været tendensen i madbrevkassen i 2014. Jeg vil faktisk så meget som påstå at det er en helt naturligt konsekvens at et samfund, hvis fokus udelukkende har været på KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion).

Danskerne er stopfodret med informationer. Du kan ikke finde én dansker, der ikke ved, at de skal spise flere grøntsager, dyrke mere motion, stoppe med at ryge og drikke mindre alkohol.

Den del er lykkedes. Desværre bliver vi stadig tykkere og for en stor del af danskerne også mere usunde. Hvorfor? Fordi vi helt har glemt, at mad er mere end bare mad for rigtig mange danskere. Og den del mangler vi at tale om i vores ensformige sundhedsdebat.

Mad er hygge

Mad er hygge, mad er en pause fra en stresset hverdag, mad er et plaster på såret når livet gør ondt, mad er en smertestillende Panodil, hvor ubehagelige følelser skal dulmes.

Når mad overtager rollen som primær omsorgsgiver, erstattes almindelig sult med en madtrang, der bliver så stærk, at fornuften kan vente udenfor døren, mens køleskabet bliver spist rub og stub.

Hvad gør diætister, sundhedseksperter eller uddannelsesinstitutioner ved det?

Ingenting – andet end at råbe de de otte kostråd endnu højere til befolkningen.

Lad fornuften vinde

Men hvis vi gerne vil i mål og gøre danskerne mere sunde, så bliver vi nødt til at anerkende, at mennesker ikke er robotter, der gør, hvad de får besked på.

Jeg tror ikke, vi får et sundere Danmark, før vi fra mange niveauer lærer befolkningen, at mad, kaffe og sukker ikke løser livets besværligheder.

Lærer vi både voksne og børn at håndtere svære tanker og følelser uden mad, kan vi igen lade fornuften træde i forgrunden – og selv råde over, det vi putter i munden.

Facebook
Twitter