Køb dine lokale råvarer

Lokalt madmarked skal sikre bæredygtighed og råvarer af høj kvalitet - og de nye købmænd glæder sig til at udfordre landets supermarkeder.

(© Colourbox)

De glæder sig til at fylde lokale råvarer på hylderne og trylle lækre hjemmelavede salater og is frem til de travle pendlere, der gerne vil have økologi og bæredygtighed. Og de glæder sig frem for alt til at udfordre de gængse supermarkeder.

Landets største byer har det allerede. Men der mangler lokale supermarkeder med fokus på bæredygtighed og kærlighed til lokale råvarer i de større provinsbyer.

De elsker mad

Det mener i hvert fald den kreds af inkarnerede madelskere, der meget snart åbner et helt nyt madmarked - Præstø MadMarked, i den gamle toldbod på havnen i den sydsjællandske by.

En af ildsjælene bag det nye tiltag er indehaver af Kostkompagniet, Birgitte Escherich, der sammen med et team af kompetente folk åbner den nye, bæredygtige og sunde fødevareforsyning i Danmark.

-Interessen for økologi er allerede til stede i landets største byer, men det er på tide, at samme tendens spredes ud til de større provinsbyer. For aldrig har der været så meget gang i gårdbutikker og fødevaresalg uden om de gængse supermarkeder, forklarer Birgitte Escherich.

-Idéen bag Præstø MadMarked er at etablere et lokalt samlingssted med fokus på råvarer af høj kvalitet, store smagsoplevelser og bæredygtige produktionsforhold. Ud over altid et bredt udvalg af friske grøntsager, der lige er trukket op af jorden, vil sortimentet også omfatte friskslagtet kød og fjerkræ, oste, pølser, røgvarer, mejeriprodukter, friskbagt brød og kage.

Lokale producenter

Grundtanken er, at råvarerne primært skal komme fra producenter i nærområdet. Birgitte Escherich forklarer, at man arbejder ud fra et nærhedsprincip ud fra fire geografiske leveringskriterier:

1. Den lokale råvare

2. Den regionale råvare

3. Den danske råvare

4. Den udenlandske råvare, der ikke kan dyrkes i Danmark.

Eksempler på råvarer, der opfylder det 4. kriterium, er eksempelvis kaffe, te, vanilje og appelsiner.

- Folk skal nemlig kunne købe det hele i deres lokale madhus, forklarer Birgitte Escherich og fortæller, at der i det første marked i Præstø vil være 400 varenumre på hylderne.

Dygtige priser

Et stort supermarked har ifølge iværksætteren omkring 5000 varenumre på hylderne, men selvom sortimentet er mindre hos det lokale madhus, så vil det helt sikkert blive konkurrencedygtige priser:

- Ved at spare på transport, emballage, lagerhaller, administration, ompakning og ikke mindst madspildet, er det lykkedes os at holde priserne på et leje, der matcher supermarkederne, forklarer Birgitte Escherich.

-Vi mener virkelig det her med hjertet, og vi er ikke ude på at tage andele fra de mange gode gårdbutikker, men vil til gengæld rigtig gerne udfordre supermarkederne.

Flere madhuse på vej

Ud over selve butikken vil Præstø MadMarked også søsætte en række aktiviteter i lokalområdet for alle, der har lyst til at bidrage, producere og spise. Fra avlere og kogekoner, folk med gode opskrifter, nye producenter, hverdagsforbrugeren til institutioner og foreninger.

Der er planlagt flere af de nye madhuse rundt omkring i landets større provinsbyer i de kommende år - blandt andet i Roskilde, Holbæk og Køge.

Facebook
Twitter