Kog lige kikærterne også

Det er ikke nok at lade kikærter stå i blød, inden man spiser dem, siger ernæringseksperten.

Bønner er sundt, men husk lige at koge dem først. (© Colourbox)

Hvis man bruger bønner i sin madlavning, så er man også godt klar over, at de skal stå i blød og koges, inden man bruger dem i fx en salat. Men gælder det samme også kikærter, spørger en bruger ekspertpanelet på Lev Nu. Eller kan kikærter spises direkte efter iblødsætning?

Vi skipper straks spørgsmålet videre til ernæringsekspert Preben Vestergaard-Hansen, som svarer:

Det er korrekt, at man gennem mange år har anbefalet at sætte bønner i blød i mindst 10-12 timer, før man koger dem. Ellers kan de være farlige på grund af, at mange bønner indeholder giftstoffet lektin.

Det kan give diarré, voldsomt ondt i maven og voldsomme opkastninger i op mod fire timer. I de fleste tilfælde går det over af sig selv i løbet af en dag, men i enkelte tilfælde bliver folk så afkræftede, at de skal i behandling.

Og jeg mener også, at du bør koge kikærter.

Kogning gør forskellen

Lektin er et protein, som findes i planter. De fleste lektiner er ufarlige for mennesker, men visse planter indeholder lektiner, som kan give akutte forgiftninger hos mennesker. Det gælder særligt de tørrede havebønner (brune, hvide, røde, sorte og brogede bønner), pralbønner, kidneybønner, limabønner og hestebønner.

Andre slags tørrede bønner (vignabønner, black eye beans og adzukibønner, mungbønner, sojabønner) og linser indeholder kun lektiner i meget små mængder, og de behøver derfor ikke at blive sat i blød før kogning.

Der har været en del diskussion om hvorvidt man skal lægge bønner i blød. Det vigtigste er, at bønnerne bliver kogt møre uden nogen form for hård kerne. Lektinerne i bønner bliver nemlig primært ødelagt af at blive kogt, ikke af udblødning.

Smid vandet ud

Selv om kikærter, sammen med mungbønner og azukibønner har et relativt lavt indhold af lektiner, vil jeg foreslå, at du koger dem en halv time efter iblødsætning. Du kan sagtens fryse dem efter kogning og bruge dem i salater.

Hvad angår at bruge koge vandet fra kikærter til madlavning, så vil jeg ikke anbefale det. Selv om der ikke er så høje koncentrationer af lektiner i kikærter, og lektiner primært bliver ødelagt ved kogning, så vil jeg for at være på den sikre side ikke anbefale at bruge kogevandet.

Men det er en rigtig god ide, at bruge bønner i sin madlavning. Bønner er nemlig sunde med et højt protein og næringsindhold.

Facebook
Twitter