KOMMENTAR Har du madpakke-stress?

Husk, en god madpakke er en madpakke, der bliver spist, så keep it simple, råder ernæringseksperten

Lad dig ikke slå ud: Det, dit barn ikke kan lide i dag, kan det lide i morgen, beroliger Marie Steenberger. (© COLOURBOX)

Fylder du madkassen med frugt og sunde grøntsager, men får den urørt retur hver dag? Stresser du over instagram-foodiemoms, der laver “kastanjedyr” med cherrytomater, ananas og tandstikker til madkassen?

Drømmer du i det hele taget om betalt skolemad og aldrig-mere-madpakkemorgener?

Det er stadig sjovt

I flere år har jeg i august måned fodret pressen med madpakkeråd og opskrifter til frustrerede forældre.

I år er det blevet mig selv, der står op hver morgen og smører madpakke til min datter, der er startet i børnehaveklasse.

Indtil videre synes jeg faktisk, at det er ret sjovt og hyggeligt, men jeg kan levende forestille mig, at jeg på 4. år vil synes, at det bliver både kedeligt, ensformigt og stressende at smøre madpakke til mit barn.

Det stresser forældrene over

Når jeg taler med de garvede madpakkeforældre i skolen, så har de enten resigneret og smører den samme leverpostejsmad dag ud og dag ind, eller også lider de af madpakkestress.

Madpakkestressede forældre stresser over:

  • om madpakken er sund nok.

  • at få madpakken retur med indhold.

  • om madpakken lever op til de officielle kostråd.

  • om de andre børn i klassen har en sjovere madpakke med end ens eget barn.

  • at det er mandag morgen, køleskabet er støvsuget efter weekenden og man er tvunget til at skifte guleroden ud med pålægschokolade og rugbrødet ud med toastbrød – for hvad tænker læreren egentlig?

En god madpakke er en, der bliver spist

Hvis du er en forældre med madpakkestress, så er mit bedste råd til dig: Slap lidt af. Tænk over, at det jo er flintrende ligegyldigt med rød peberfrugt, hjemmebagte rugklappere og kreative banandyr, hvis det hele moletjavsen alligevel ender i skraldespanden og frokosten bliver indtaget hos den lokale bager.

En god madpakke er en fornuftig madpakke, der bliver spist, fordi barnet kan lide den. Den kan godt indeholde elementer af usundt. Et lille bolsje, et stykke chokolade i ny og næ vil hverken gøre fra eller til i det overordnede sundhedsregnskab. Hvis dit barn er kræsent, så fred være med det. Børnesmagsløg udvikler sig. Og det dit barn kan lide i dag, kan være noget nyt i morgen.

De fem fingre

Det, du kan gøre er at støtte dit barn ved at udvide dets barns kendskab til god mad. Du kan f.eks. lade dig inspirere af “5 finger modellen”, når du køber ind til madpakker.

Kort fortalt går 5-finger-modellen ud på, at huske på fem forskellige fødevaregrupper (1. brød, 2. grønt, 3. frugt, 4. fisk, 5. pålæg), der alle bør repræsenteres jævnligt i madpakken. Inden for de fem forskellige grupper, kan du som forælder variere indholdet.