KOMMENTAR Lev længe på japansk diæt

På Okinawa giver en kost med fisk, grøntsager og masser af fibre levealderen et skub opad.

Hos familien Maeda serverede de en suppe for Sisse Fisker, der indeholdt alle de ting, som Okinawa-diæten består af. (© Gong Media/DR)

Ifølge FN er Japan det land i verden, der har den største befolkningsgruppe af folk, der er over hundrede år gamle.

Af dem lever størstedelen på de sydlige japanske Okinawa-øer, som Sisse Fisker besøger i programserien ”Livets Opskrift”.

Udover familien Maeda, som Sisse Fisker bor hos, møder hun fiskeren Katu-san og samuraien Hammamoto, som er 76 år og stadig underviser i sværdkunst.

En stor del af æren for den lange levetid på Okinawa kan tilskrives kosten. Okinawanere har lav risiko for åreforkalkning og flere forskellige kræftformer.

Fisk, fuldkorn og tofu

På Okinawa spiser man typisk fisk ca. tre gange om ugen.

Kosten indeholder masser af fuldkorn, grøntsager og sojaprodukter og mere tofu og tang end nogen andre steder i verden.

Desuden små og store blæksprutter, der er fulde af taurin, som er en aminosyre, der har en nedsættende effekt på for højt kolesteroltal og blodtryk.

På Okinawa bliver der også spist søde kartofler, der er rige på antioxidanter og E-vitaminer.

Den lokale bitre agurk Goya har vist sig at sænke blodsukkeret hos diabetikere og derudover er den rig på C-vitamin.

Den japanske rod Gobo-roden er også en del af kosten på Okinawa, og den er rig på fibre, B-vitaminer, jern, magnesium, zink og calcium.

Færre kalorier

Okinawa-diæten indeholder ca. 20 procent færre kalorier end den gennemsnitlige japanske kost. Okinawanerne har i gennemsnit en BMI på 20.

Udover at selve kosten indeholder færre kalorier, stræber befolkningen efter at spise, til de er 8/10 mæt.

Okinawanernes måltids-ordsprog ’hara hachi bu’ betyder simpelthen "spis til du er 8/10 mæt".

Diæten:

  • Lav kalorieholdig

  • Rig på antioxidanter fra frugt, rødder og grøntsager og tang

  • Rig på fisk og skaldyr

  • Lav i fedt og sukker

  • Næsten ikke noget kød, eg eller mælkeprodukter

  • Rig på fibre

  • Rig på Omega 3 fedtsyrer

  • Rig på soja og sojarelaterede produkter

Sådan kan den implementeres i den danske kost:

  • Skær ned på kød og forarbejdet kød

  • Skru op for grøntsagerne

  • Spis mere fisk

  • Spis fuldkorn i stedet for raffineret kornprodukter

  • Få din kalk fra andet end kun mælkeprodukter

  • Skær ned på sukkeret

  • Skær ned på mængden af mad

  • Spis sammen med andre

  • Nyd maden

  • Stop, når du er 8/10 mæt