I knap 40 år har Danmark haft kostråd, der har guidet danskerne til at spise sundere og mere fornuftigt. Tilbage i 1970'erne var der fem gode råd at følge, og i dag er der 10.
De første kostråd var gældende helt indtil 1994, mens den forrige revidering fra 2009 nu altså allerede er lavet om igen.
Vi har samlet kostrådene gennem tiden herunder:
1976: De første kostråd - lavets af Statens Husholdningsråd
Spis magert
Spar på sukkeret
Spis groft
Spis varieret
Spis ikke for meget
1994: De 7 kostråd - Statens Husholdningsråd
Spis meget brød og gryn
Spis frugt og mange grøntsager hver dag
Spis kartofler, ris eller pasta hver dag
Spis ofte fisk og fiskepålæg - vælg forskellige slags
Vælg mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold
Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold
Brug kun lidt smør, margarine og olie - og spar i øvrigt på sukker og salt
2005: De 8 kostråd - Ernæringsrådet og Danmarks Fødevareforskning
Spis mere frugt og grønt – 6 om dagen
Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag
Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
Spis varieret – og bevar normalvægten
Sluk tørsten i vand
Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen
2009: De 8 kostråd - Fødevarestyrelsen
Spis mere frugt og grønt – 6 om dagen
Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag
Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
Spis varieret – og bevar normalvægten
Sluk tørsten i vand
Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen
2013: De 10 kostråd - Fødevarestyrelsen
Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Spis frugt og mange grønsager
Vælg fuldkorn
Spis mere fisk
Vælg magre mejeriprodukter
Vælg magert kød og kødpålæg
Spis mindre mættet fedt
Spis mad med mindre salt
Spis mindre sukker
Drik vand